4-го серпня церква вшановує пам'ять Марії Магдалини. Вона − одна з найбільш відомих жінок в історії християнства. Православні і католики по-різному ставляться до Магдалини. Для католиків вона − грішна жінка і блудниця, а для православної церкви − мироносиця.

Читайте також: На Волині відкрили дитячий ігровий майданчик

В цей день ще в давні часи на Русі ходили в ліс за ягідками, що тільки достигли. Урожай закривали на зиму як компот або варення. Ягоди також і сушили. Господині проводили за цими справами весь день, тому і Марію назвали Ягідниця. Так що це відмінний день для виробництва зимових заготовок, походу в ліс і ягідних пирогів, про йдеться на сайті "Znaj.UA".

Збирати ягоди можна в лісі, але в городі працювати не можна. Також не можна і важко працювати вдома. У день пам'яті Марії Магдалини це вважається гріхом. Очевидно закачування банок і прибирання павутини не вважається важкою роботою. До речі, в цей день також змітали павутиння з вікон березовим віником, або ж віником, який залишився з Трійці.

Читайте також: На Волині відкривається сезон полювання на пернату дичину

Вважалося, що чорна смородина, зібрана і заготовлена в цей день, має цілющі властивості і може вилікувати від багатьох хвороб. Тому з неї робили не тільки солодкі заготовки, але і різні настоянки.

За ягодами можна вирушати тільки після служби в церкві, адже це все-таки релігійне свято.

Працювати не можна ні в городі, ні в полі. Інакше можна розгнівати Марію Магдалину, і вона вразить грішника блискавкою або заб'є градом до смерті. Насправді в ці дні завжди була не дуже гарна погода, були дощі і часто з сильними грозами й градом. Тому люди намагалися і не виходити в поле. Хоча в деяких областях навпаки активно прибирали пшеницю.

Сильна роса в цей день була передвісником гарної погоди і сірого льону. І хоча вона 4 серпня вважалася згубною для рослин, їй приписували цілющі і чудодійні властивості. Жінки рано вранці, ще до сходу сонця, виходили на луг і збирали цю росу. Нею і вмивалися. Люди вірили, що роса, зібрана в День Марії Магдалини, зробить шкіру обличчя білою і чистою.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter