4 березня розпочнеться Масляна. Вона триватиме сім днів і закінчиться Прощеною  неділею 10 березня. А з 11 числа почнеться пост перед Великоднем, який триватиме 48 днів. Традиційно на Масляну їдять млинці, ходять в гості і на масові гуляння. 

Читайте також: Чи може жінка ходити до церкви без хустки: відповідь ПЦУ

Як проходить Масляна по днях

Святкування відбудеться з двох частин – вузька Масляна з понеділка по середу і широка – з четверга по неділю. При цьому у кожного дня є своя назва, значення і традиції.

4 березня – Зустріч. У цей день робили крижані гірки і каталися з них на санях. Починали пекти млинці і робити опудало з соломи.

5 березня – Загравання. Молодь з ранку каталася на санях, пригощала один одного млинцями. На цьому тижні активно знайомилися, сваталися, щоб після Великого посту зіграти весілля.

6 березня – Лакомка. Теща чекала в гості зятя. Головною прикрасою столу були, звичайно ж, млинці.

Читайте також: Епіфаній повідомив про можливі зміни у церковному календарі

7 березня – Розгуляй. З цього дня припиняли господарські роботи, а гуляння набували розмах з хороводами, піснями і веселощами до ранку.

8 березня – Тещині вечори. Цього року масляні Тещині вечора збіглися з Міжнародним жіночим днем. За традицією, зяті запрошували тещ в гості на млинці. Бажаючі зможуть поєднати два свята.

9 березня – Посиденьки зовиці. У масну суботу гостей з млинцями і частування чекала молода невістка, до якої приходила рідня чоловіка. Спалювали солом'яне опудало, а попіл розвіювали по полю.

10 березня – Прощена неділя. Перед початком посту, в останній день Масляної, у православних прийнято просити пробачення за скоєні вчинки. Також поминали померлих родичів.

Цікаві факти про свято

Масляна – єдине язичницьке свято, визнане церквою. Так наші предки залучали весну, адже круглий жовтий млинець – це символ сонця.

До речі, по суті, це ті ж карнавали, як у Венеції або Ріо-де-Жанейро. Його мета – проводи зими в останній тиждень перед Великоднім постом, позбавлення від всього поганого, що накопичилося. Їх ріднить велика кількість танців, жартів, веселощів, ряджених людей. А в Англії в цей час навіть є свій млинцевий день, так що і частування частково збігаються.

В Україні існував звичай, який назвали Колодій. До ноги неодруженої молодої людини прив'язували колодку, прикрашену стрічками і квітами. Він повинен був волочити її за собою, поки не відкупиться від дівчат, які прив'язали її, частуваннями, намистом або грошима.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook