Українців, які отримують грошову допомогу від держави, будуть перевіряти по-новому. Законопроект про верифікації парламентом так і не прийнятий, тому Кабінет міністрів своєю постановою затвердив новий механізм.

Читайте також: Луцькрада звернулась до Кабміну з проханням скасувати накази, які негативно впливають на учнів і вчителів

Вся інформація про те, хто звертається до державних органів з проханням надати виплату, буде потрапляти в єдину базу і проходити автоматичну перевірку, – пише OBOZREVATEL.

Кого будуть перевіряти

Кожен українець, який отримує грошову допомогу від держави, повинен проходити перевірку.

Навіть після посилення правил, українці все одно примудряються отримувати допомогу, насправді не потребуючи в ній. І якщо з пенсіонерами ситуація задовільна (там обдурити систему без допомоги чиновників практично неможливо), то з іншими виплатами ситуація складніша. Жінки спеціально не розписуються зі своїми фактичними чоловіками, щоб отримувати допомогу в якості матерів-одиначок. Субсідіанти "забувають" вказати в декларації реальний дохід або зовсім здають квартиру з уже оформленою "знижкою на комуналку".

Міністерство фінансів щорічно фіксує десятки тисяч фактів порушень.

Читайте також: Уряд підвищив доплати деяким категоріям медиків

Важливо при цьому розуміти, що сама перевірка не означає, що соціальний інспектор постукає в квартиру або будинок. Велика частина процесів відбувається автоматично.

Як перевірятимуть

Відповідно до прийнятого Кабміном порядку, органи влади, куди звертаються українці за допомогою, отримавши документи і заяву, зобов'язані направити зібрану інформацію на спеціальну платформу.

Туди потраплять наступні дані:

– ПІБ, серія і номер паспорта, дата і місце народження;

– унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

– відомості про зареєстроване і фактичне місце проживання;

– реєстраційний номер облікової картки платника податків;

– інформація, що підтверджує право на отримання допомоги;

– інформація про банківські рахунки.

Крім того, якщо для оформлення виплати згідно із законом необхідні ще якісь документи (реєстрація в якості переселенця, довідка про склад сім'ї, про народження дитини, підтвердження реєстрації в якості переселенця і т.д.), їх також потрібно відправити в базу.

Читайте також: Українців змусять замінити старі паспорти на ID-картки

Далі інформація з різних джерел зіставляється.

Якщо в базі даних виявляться, наприклад, відомості про придбання земельної ділянки вартість в 55 тис. грн, то у виплаті субсидії однозначно відмовлять. Також є й інші способи виявити можливих порушників.

"Верифікація державних виплат здійснюється в інформаційно-аналітичній платформі, яка розміщується на програмно-апаратному комплексі Мінфіну шляхом проведення аналізу та порівняння параметрів інформації, отриманої від суб'єктів надання інформації", – йдеться в постанові Кабміну.

Як довго будуть перевіряти

Міністерство фінансів до 25 числа кожного місяця розсилає рекомендації тим, хто призначає таку допомогу. Вони можуть рекомендувати виправити помилки, призначити допомогу або відмовити в ній. У органу, який приймає остаточне рішення є 15 днів на те, щоб проаналізувати інформацію і прийняти остаточне рішення.

"Мінфін після отримання інформації про прийняті рішення за результатами обробки рекомендацій органами, що здійснюють державні виплати, проводить моніторинг розробка рекомендацій, в тому числі аналіз їх обліку зазначеними органами", –йдеться в постанові.

Наступний крок - прийняття закону

У парламенті також на розгляді знаходиться поданий Кабміном законопроект, який передбачає більш жорсткі перевірки. Як і прописали в постанові, вся зібрана інформація, якщо документ ухвалять, повинна буде подаватися в єдиний реєстр.
Перевіряти будуть в три етапи: до того, як дати допомогу, під час отримання допомоги і після. Згідно із законопроектом, якщо, наприклад, субсідіант почав заробляти більше і втратив право на знижку, Міністерство фінансів має право ще три роки після цього стежити за ним.

Читайте також: У Верховній Раді планують створити ще одне міністерство

"Дозволяється верифікація інформації про реципієнтів, які не отримують допомогу в період до 3 років", – йдеться в законопроекті.

Якщо під час верифікації виявили порушення, мінфін повинен звернутися до того відомству, яке призначило цю виплату. Після цього є 15 днів, щоб все ще раз звірити і прийняти рішення, забирати допомогу або це помилка в реєстрі.

Дивіться відео на тему:

Згідно з документом, сума неправомірно отриманої допомоги повертається державі в установленому законами розмірі. Якщо мова йде про субсидії, то доведеться повернути повну суму незаконної знижки. Для прикладу, якщо українець купив собі телевізор вартість 50 999 грн (будь-яка сума від 50 тис. грн), а до цього поповнив свою карту на 70 тис. грн, Мінфін може виявити таку покупку, субсидію знімуть, а якщо з'ясується, що гроші на телевізор українець заробив в "тіні", і його реальна зарплата 30 тис., а не 4,2 тис., як він задекларував, то всю субсидію доведеться повернути в бюджет.

Міністерство фінансів за кілька років знайшло мільйони потенційних порушників серед пільговиків, пенсіонерів і субсідіантов. Завдяки таким перевіркам тільки за 2017-2018 рр. вдалося зберегти 14 млрд бюджетних грошей.

Читайте також: Кабмін затвердив ціну на газ для населення

"Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомога з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Бюджетні кошти повинні витрачатися ефективно і прозоро, а допомога – надаватися адресно. Тому проведення верифікації в інтересах не тільки людей, яким дійсно потрібна допомога, але і всіх чесних платників податків ", – цитує прес-служба відомства заступник міністра Юрія Джигирей.

Якщо законопроект приймуть, всі українці будуть проходити перевірку до того, як їм призначили допомогу, під час отримання такої допомоги і після того, як допомога припиниться. Однак чи прийме закон чинний склад Ради або наступний склад і чи приймуть взагалі – невідомо.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook