Медики заявляють, що найвищі шанси кинути палити у тих людей, які відразу намагаються зав’язати з тютюном, а не поступово знижують число викурених в день сигарет.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Annals of Internal Medicine, передає “Народна Правда“.

“Важливо розуміти, що ці результати були отримані за участю людей, які хотіли кинути палити максимально швидко і які отримували від нас поради і замісну нікотинову терапію. Їм найкраще допомагала “нікотинова ломка”, але ми помітили, що багато людей навіть не можуть собі уявити, що їм вдасться кинути курити. Таким курцям, очевидно,  краще просто знизити вживання сигарет “, – заявила Нікола Ліндсон-Хоулі (Nicola Lindson-Hawley) з Оксфордського університету (Велика Британія).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, куріння є причиною 10% смертності дорослого населення в світі і вбиває 5,4 мільйона людей щороку. Крім того, велика кількість людей гине від наслідків вторинного куріння, в основному від так званої хронічної обструктивної хвороби легень, при розвитку якої дихальні шляхи поступово звужуються через запалення легеневих тканин.

Ліндсон-Хоулі і її колеги розкрили потенційно оптимальну стратегію щодо припинення куріння, спостерігаючи за тим, як група з майже семи сотень добровольців намагалася кинути палити. Вчені розділили їх на дві групи – члени однієї з них йшли популярною сьогодні стратегією поступової відмови від тютюну, а решта курців – відразу повністю кинули курити.

Через чотири тижні вчені підвели проміжні, а через шість місяців – фінальні підсумки експерименту. Досить велика кількість учасників експерименту не витримала і заново почала курити вже на самому початку – через місяць лише 39% членів першої групи і приблизно половина членів другої групи не курили. Через півроку “в грі” залишилися лише найстійкіші – лише 15% курців з першої групи, і приблизно 22% у другій групі.

“Схоже, що різниця в результатах пов’язана з тим, що курцям важко зменшувати свою денну дозу сигарет. Це додатково навантажувало їх психологічно, що могло відлякувати їх від повної відмови від куріння. В цілому, так і було, оскільки люди, які намагалися повністю кинути палити, зазвичай кидали куріння з однаковою успішністю і в тій, і в іншій групі “, – робить висновок Ліндсон-Хоулі.