Американська дієтологічна асоціація щороку проводить в Бостоні міжнародну конференцію з харчування і харчових продуктів.Підсумком цього досить солідного заходу в кінці минулого року став вердикт вчених: продукти з низьким вмістом жиру можуть представляти реальну загрозу для серцево-судинної системи.

Читайте також: Чому надмірне вживання солі шкідливе для здоров'я

Скільки при постійному вживанні такої їжі знижується еластичність судин, згортання крові і тонус самого міокарда, пише Med2.

Доповідачі конференції закликали лікарів рекомендувати хворим на серце пацієнтам не  знежирені продукти, а звичайну їжу з нормальним вмістом жирів.

А як же холестерин, запитаєте ви? Справа в тому, що “поганий” холестерин (ліпопротеїди низької щільності) міститься не у всіх продуктах, що багаті на жири і білки. Його багато в копченині, жирних ковбасах, маргаринах. А ось в таких продуктах, як молоко, якісне м’ясо, сири, натуральне морозиво, курячі та перепелині яйця, набагато більше “хорошого” холестерину. А він якраз і необхідний для нормальної роботи судин і серця.

Зараз всі стурбовані правильним харчуванням. Все товстіють, наполегливо сидять на дієтах, знижують калорійність харчування. Але  прибираючи з раціону жири, багато хто починає вживати  більше вуглеводів з високим глікемічним індексом (до них відносяться, наприклад, випічка, картопля, білий шліфований рис, мюслі), що теж б’є по серцю.

Читайте також: Назвали найкорисніші види м’яса для здоров’я людини

У представлених на конференції дослідженнях доведено, що знежирені морозиво, заправки для салатів, сметана, печиво та інші продукти насправді підвищують ризик інфаркту міокарда на 30%, особливо у чоловіків працездатного віку.

Кращим варіантом харчування, тут думки практично всіх експертів збігаються, слід вважати середземноморську дієту, яка робить акцент на споживанні “хорошого” холестерину (якісні сири, молочні продукти, пісне м’ясо), жирних кислот Омега-3 (риба, оливкова олія), овочів, багатих на клітковину і вітаміни, і корисних повільних вуглеводів – глюцидів (хліб з борошна грубого помелу, необроблений рис і, звичайно ж, паста з твердих сортів пшениці).

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter