Популярний фестиваль «Файне місто» потрапив в скандал через виступ польського блек-метал гурту Batushka. Під час виступу учасники гурту були одягненні в ризи, а на сцені стояли ікона Божої Матері, труна, свічники. Через цей виступ низка священників звинуватила організаторів фестивалю та гурт в образі християнства, а мер Тернополя Сергій Надал пригрозив закрити фестиваль.

Читайте також: Оприлюднили програму літературної та гутіркової сцени ювілейного «Бандерштату»

Як пояснили ZAXID.NET організатори фестивалю, вони не мали на меті ображати почуття християн, запрошуючи на «Файне місто» гурт Batushka.

Виступ гурту Batushka, який відбувся в суботу, 31 липня, викликав бурхливу реакцію серед тернополян та священників.

Хоча у соцмережах організаторів критикували і за інші події, які відбувалися протягом чотирьох днів на фестивалі. Зокрема за роботу імітованої дзвіниці, в якій щодня псевдопастор вінчав усіх охочих, причащав пивом з водяного пістолета та запрошував до сповіді, а також – за спалення опудала, яке багато хто сприйняв за хрест.

На фестивалі також відбувся конкурс маскарадних костюмів. На світлинах, які виклали в соціальні мережі видно, що серед учасників є чоловік, який тримає ікону Ісуса Христа, запхану за шорти.

Такі перформанси викликали низку негативу в соціальних мережах. Міський голова Тернополя Сергій Надал назвав фестиваль антихристиянським і пригрозив його закриттям.

«Я категорично проти будь-яких антихристиянських заходів у Тернополі! І хоч Тернопільська міськрада не є організатором фестивалю «Файне місто», буде проведено розмову з організаторами фестивалю за участі правоохоронних органів. Або організатори зобов’язуються проводити фестиваль «Файне місто» без антихристиянських гуртів, символів, без участі гуртів з Росії, або не проводитимуть його взагалі. Вимагаю від організаторів негайно пояснити ситуацію і вибачитися перед тернополянами за антихристиянські дії. Наше місто Тернопіль славиться своїми християнськими цінностями, сімейними традиціями. Ми не дозволимо плюндрувати, паплюжити, насміхатися над нашою релігією», – написав мер Тернополя Сергій Надал.

Виступ польського гурту та події, які розгорталися на фестивалі, також засудили в Українській греко-католицькій церкві та Православній церкві України. Прессекретарка ПЦУ Тернопільщини Віра Касіян зазначила, що 3 серпня буде оприлюднене офіційне звернення від двох конфесій.

Водночас низка священників висловлюють свою думку про ці події в соціальних мережах. Заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш назвав події на фестивалі відвертим богохульством та порушенням прав християн.

«Деякі події та епізоди, що відбуваються на Faine Misto festival – є відвертим богохульством та порушенням прав почуттів вірних християн! Так не може бути! Якщо ми «за права», то тут вони порушені! Я на тому фестивалі не був і не планував бути. Однак мої друзі надіслали мені відео, з яких роблю висновок, що деякі моменти є відверто богохульними. Я хочу застерегти усіх тих, які вважають себе християнами від участі у таких подіях, які висміюють християнство і релігійне життя вірних. Я не проти фестивалю, не проти музики, але те, що відбулося, не має стосунку ні до здорового дозвілля, ні до мистецтва, ні до музики, ні до фестивалю», – заявив отець Роман Демуш на сайті Духовна велич Львова.

Офіційної позиції організаторів фестивалю щодо скандалу наразі немає ані на офіційній сторінці, ані в соціальних мережах. Один із співорганізаторів фестивалю Максим Черкашин вранці 2 серпня повідомив, що через цей скандал відбуваються збори і організатори готують заяву. Проте після цього перестав брати трубку.

Водночас із офіційної сторінки «Файного міста» в Instagram видалили допис із виступом гурту Batushka і кадрами перформансу з труною та іконою.

Цього поста на офіційній сторінці фестивалю вже немає

Вранці 3 серпня організатори фестивалю «Файне місто» відреагували на звернення щодо ситуації, яка склалася навколо виступу польського гурту та дій окремих учасників. Насамперед вони зазначили, що їм прикро, що так сталося і вони не мали наміру образити почуття християн, коли запрошували групу Batushka на фестиваль.

«Ситуація, яка склалась довкола виступу гурту Batushka, досить неприємна. Проте, ми не мали на меті образити почуття вірян, запрошуючи цих артистів. У музиці, як і в кіно чи театральному мистецтві є різні жанри: містика, жахи, мелодрама, комедія, вестерн... На фестивалі «Файне місто» також є сцени для абсолютно різних жанрів, і відвідувачі, купуючи квиток, обирають сцену і артистів, які їм до вподоби. Саме виступ гурту Batushka ми розцінюємо як жанр містика, на який зібралось чимало відвідувачів, як з України, так і з-за кордону. Організовуючи захід, ми жодним чином не прагнули образити чиїсь почуття чи віру, а навпаки створити атмосферу, де кожен почуватиметься комфортно та вільно», – зазначила команда організаторів фестивалю у листі.

Також вони додали, що на фестивалі насправді не спалювали хрест, а опудало, яке символізувало усе недобре, що сталося з людьми за рік.

«У нас є одна фестивальна традиція – символічно спалювати опудало разом з непотрібними речами, люди могли принести туди поганий настрій, злість, неприємні спогади, хтось приніс на спалення «російську попсу». Це було опудало на дерев‘яному каркасі. Фото, що поширилось мережами – це лише залишки каркасу, а не хрест», – додають організатори.

Зазначимо, це не перший скандал, в який потрапляє відомий фестиваль. Цього року організатори на музичну подію запросили кілька гуртів з Росії. Один з них Anakondaz в 2017 році виступав в окупованому Криму. Тоді СБУ заборонила музикантам в'їзд на територію України на три роки. Проте у 2021 році ця заборона минула і гурт приїхав до Тернополя.

Мер Тернополя закликав СБУ перевірити законність перебування усіх російських громадян на території України. Проте за день до початку фестивалю працівники СБУ повідомили, що музичні гурти можуть вільно перетинати державний кордон і переміщатися в Україні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook