У Ковелі хочуть підвищити плату за комунальні послуги. В приміщенні РЖКП№2 зібралися керівники цього підприємства та представники міської ради. Вирішували питання коригування тарифів.

Читайте також: У чергах за дешевим хлібом: як виживають луцькі пенсіонери

Представники ЖЕКів зростання тарифів на воду пояснили, тим що на державному рівні підняли вартість електроенергії та мінімальної заробітної плати. Тому, щоб не допустити збитковості підприємства, коригування діючих тарифів вкрай необхідне. 

"З 1-ого січня мінімум цей зріс від 3723…з 1 січня 4173гривні це на 450 гривень більше, ми змушені виплачувати нашим прцівникам…мінімум встановлюється на державному рівні.  Основна причина зростання плати за воду – збільшення рівня зарплати", – пояснює Віктор Мохнюк, керівник РЖКП№1 м. Ковель.

Він додає – коригування тарифу збільшиться до 9%, але може й бути меншим. Все залежить від будинку і кількості послуг.

Читайте також: У Нововолинську зросли тарифи на воду: міський голова пояснив причини

Керівники ЖЕКів відзначають: через те, що доходи на підприємстві не збільшились, а заробітна плата зросла, дані фактори призводять до збитковості.

Член виконкому Микола Заікін запитав у керівників ЖЕКів про калькуляцію витрат. Проте вони не змогли дати йому відповідь, тому чоловік додає: вони не розуміються в цифрах та не хочуть їх вивчати.

"Мені на перше питання дайте відповідь, інформацію на перше питання, те, що я сказав, будь ласка, не для мене, а для людей. От любий пункт беріть: один, два…любий вибирайте і розложуйте – зарплата людей стільки то, покупка віника стільки то, вивіз сміття… розкажіть, було стільки, а стало стільки", – каже Микола Заікін, президент ТОВ "ВО "Ковельсільмаш".

Пенсіонер Юрій Олексюк обурюється тому, що керівники жеків навіть не знають, що таке калькуляція: "Я два роки звертаюся до керівника з проханням надати калькуляцію витрат по кожній складовій даної структури, щоб можна було бачити звідки береться заробітна плата в керівника, в першу чергу".

Депутат Ковельради Ігор Пініс каже, що проблема полягає в тому, що комунальні підприємства працюють за принципом колишнього СРСР: "Категорично проти будь-яких підвищень тарифів через те, що досить перекладати відповідальність на людей".

Депутат Ковельради Галина Стасюк запропонувала зняти премії з керівників, а  секретар Ковельради Віра Федосюк почала захищати мера міста. В результаті між жінками розгорілася палка дискусія.

Ковельчани ж обурюються непрозорості і поганій якості роботи працівників ЖЕКів міста.

За пропозицією очільника міста члени виконкому одноголосно прийняли рішення про коригування тарифів, тобто збільшення плати за утримання будинків і споруд, прибудинкових територій, вивіз побутових відходів, технічне обслуговування та ремонт ліфтів. Нові тарифи введуть в дію з 9 березня 2019 року.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook