Основні проблеми, які турбують мешканців села Губин  – це розбита дорога, проблема з водопостачанням та технічним забезпеченням навчального процесу. 

Читайте також: На Любешівщині спортивний клуб "Воїн" відкрив для школярів ще один спортзал

Про це повідомляє "УКРОП Волинь".

Депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Вячеслав Рубльов, побував на зустрічі із мешканцями села  Губин Локачинського району.

 

В селі Губин вчителі та батьки зібралися в приміщенні старенької школи. У чи не найбільшому класі навчального закладу місця не вистачало усім бажаючим – люди прийшли розповісти про проблеми, які болять їм роками. За словами губинців, їхній сільський голова зовсім не дбає про свою сільську раду. Нарікають, що з сільського бюджету кошти не виділяються на жодні потреби громади. 

 

"В нас величезна проблема з водопостачанням. В нашому селі до кожного будинку підведена вода, проте за останні 20 років мережі вже застаріли, вода витікає. Звісно, молоді сім’ї можуть знайти гроші на те, щоб облаштувати в господарстві свердловину, проте в селі живе багато пенсіонерів і сума в 20 тисяч гривень за свердловину для них не підйомна", - нарікає місцева мешканка Руслана Ковальчук.

Щоправда, за словами жителів села, жодної документації на проведення таких робіт немає. Розуміють, що спочатку їм потрібно зробити проектно-кошторисну документацію для втілення задуму, але знову ж таки, чи виділить сільрада на це гроші – не знають. Переконані: аби вирішити проблему, потрібно з навколишніми селами об’єднуватися в одну громаду.

 

"Це велика проблема, яка потребує відповідного фінансового підґрунтя. Звісно, що такі роботи сільська рада, та навіть районна влада самі не проведуть, тому буде потрібне співфінансування з обласного бюджету. Волинській обласній раді набагато краще і легше працювати саме з ОТГ, через те, що кошти йдуть з області напряму в бюджет громади, а не через районну державну адміністрацію чи через підпорядковані управління", – каже Вячеслав Рубльов.

У місцевому садочку – ще більша біда. Тут застаріла система опалення, тож половина приміщення – без тепла. 

Читайте також: На Волині громада зробила вражаючу реконструкцію медзакладу

"В дитсадку високі стелі – 3,15 м висота, панелі голі, ніде нічого не утеплене. Нам не треба сучасний ремонт, але хоча б утеплити стелю в груповій кімнаті. В кабінетах і приміщеннях, які не опалюються, зимою температура в 5 градусів", – розповідає завідувач дитячим садочком Жанна Панасюк. 

 

Вчителі місцевої школи просять для дітей комп’ютерний клас. Показують: існуюча техніка давно застаріла і працювати дітям вже реально ні на чому. 

"Комп’ютери з 2001 року, ми їх самі ремонтуємо, проте це нічого не дає. Зараз в нашій школі навчається майже 60 учнів, але наступного року їх буде 80, тобто перспектива є" – розповідають вчителі.

Вячеслав Рубльов каже: аби в школі були нові комп’ютери, люди мають зібрати підписи, знайти частину від суми потрібної для закупівлі техніки та звернутися з проектом в Фонд Ігоря Палиці "Тільки разом".

 

 

"Коли громада вкладає в проект частину своїх коштів, то більше цінують те чи інше надбання. Тому зараз все залежить від вас. Так само від вас, від ваших односельчан залежить те, наскільки швидко ви зможете зорганізуватися за об’єднатися в громаду, адже тільки тоді ви зможете обрати керівника, який буде працювати для вас та залучатиме кошти в ОТГ. Тому ви, активні жителі села, маєте брати в руки цей процес та нарешті шукати шляхи розвитку для свого села", – каже Вячеслав Рубльов.

Додамо, в селі Губин від Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" у 2017 році був успішно реалізований проект щодо придбання музичної апаратури для місцевого будинку культури.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter