"Юна блогерка кинула університет і заробляє мільйони в Instagram", "Porsche Cayenne придбала у 19 років". Все частіше молода інстаблогерка Катя Якимчук з Луцька стає героїнею таблоїдних статей, наголошуючи на своїй успішності. Однак, велика слава і великі гроші нерідко йдуть поруч зі скандалами. І якщо з одного боку вони можуть забезпечити блогерам додаткову рекламу, то з іншого – можуть добряче попсувати репутацію. В один із таких скандалів і втрапила лучанка. Все більше інтернет-користувачів зізнаються, що корисної інформації з курсів, якими активно заробляє блогерка, вони не почерпнули. Натомість під гарно поданим соусом вони отримали загальнодоступну інформацію.

Читайте також: Волинянка стала жертвою шахраїв з Данії, які обіцяли її працевлаштувати за кордоном

Про те, як насправді веде свій бізнес луцька інста-блогерка Катя Якимчук пише ІА "Волинські новини".

Заробіток в Instagram

Відносно молода соціальна мережа Instagram відкрила для своїх користувачів величезні можливості для заробітку. Головне правило для того, щоб акаунт почав приносити прибуток – велика кількість активних, "живих" підписників. І як з цього отримати зиск є безліч варіантів. А для того, щоб якомога більше людей підписалося на акаунт, він має бути красивий і цікавий. Інакше ви "пролетите" повз численну аудиторію.

Один з варіантів заробітку – це інтернет-магазин. Продається у мережі все: від посуду до взуття, від косметики до спортінвентарю, від продуктів харчування до автомобілів. Власне, саме так згадана лучанка починала свій бізнес – з продажу солодощів. Гарно оформлені фото, вкладені в рекламу гроші. Дівчина сама зізнавалася, що починала вона з тісної кімнати, в якій жило ще троє дівчат.

Другий етап інстаприбутків – це перетворення акаунту в своєрідний рекламний майданчик. У блогера вже є аудиторія, яка йому довіряє, з якою блогер комунікує. Зазвичай у блогерів є декілька різнопланових акаунтів: інста-магазин, "лайфовий" блог, блог "лідера думок" з бізнес-порадами і подібне.

Всі вони розвиваються паралельно, рекламуючи один одного. Навіщо це робиться, для чого розділяються акаунти за вподобаннями? Instagram-користувачі насправді доволі примхливі. Якщо вони підписані на оновлення вашого магазину, їм частіше всього плювати (пробачте за грубість), в якому костюмі ви йдете на роботу, або що ви вранці п’єте: чай, каву чи смузі.

А ось в лайфовому блозі від вас чекають більше особистого: відвертих зізнань, цікавих розмов і так далі. І ось в такому "життєвому" блозі чудово "заходить" аудиторії реклама. Придбала новий крем? Не забудь відзначити магазин, де його купила. Замовила піцу? Відзнач, де саме. Дуже рідко блогери, які мають кількасот тисяч підписників роблять такі відмітки безкоштовно (виняток – реклама власних продуктів). Це і є ще один вид заробітку в Instagram. Тому, до таких рекомендацій варто ставитися принаймні зі здоровою порцією скепсису (не виключено, що в тому закладі справді смачно чи в згаданому магазині вигідно купувати).

Є ще один рівень заробітку в Instagramі. Це – консалтингові послуги. Якщо блогер досяг довіри великої аудиторії і вона вважає його експертом в певних питаннях, він вже може торгувати певним інтелектуальним продуктом. Це можуть бути майстер-класи на кшталт "5 кращих технік випічки тортів", або ж (це вже вищий пілотаж) "Як стати успішним інста-блогером і почати заробляти сотні тисяч доларів". Зазвичай такі "курси" проходять у вигляді вебінарів в режимі реального часу і рідко надаються у вигляді запису (щоб продукт, за який платять користувачі, не потрапив у мережу в безкоштовний доступ).

Ось тут і "крутяться" великі гроші. Адже зазвичай за такий курс ціни недешеві, залежно від репутації блогера вони можуть сягати навіть кількох тисяч доларів, що для місцевих інста-гуру поки що трошки закруто, тож ціни в них трохи скромніші: декілька тисяч гривень. В результаті перемагає стара-добра математика: знайдіть 10 людей, які вам заплатять по 1 тисячі гривень, і ви за декілька годин розмови отримаєте 10 тисяч гривень. А якщо людей буде більше, або ціна буде вища – рахуйте самі. Не піддаємо сумніву компетентність інста-блогерів: як би там не було, а таки вони заробляють в мережі і часто немало, тож, напевне, мають чим поділитися з читачами. Та все-таки закликаємо ставитися до них критично і пам’ятати, що їхня мета: заробити на вас гроші, а ось чи корисним буде контент, за який ви заплатили – на совісті блогера.

Щирі розповіді юної бізнес-леді

Починала свій бізнес Катя Якимчук з продажу шоколадних цукерок власного виробництва. Згодом, як сама дівчина розповідає, вона відкрила ще три інтернет-магазини: зі східними солодощами, тримачами для телефонів (попсокети) та бомбочками для ванни.

На той час вона жила в маленькій зйомній квартирі ще з кількома дівчатами, про що розповідає у своїх відео.

Вже згодом блогерка переїхала в іншу зйомну квартиру, за яку, за її ж словами, платить близько 30 тисяч гривень на місяць. А нещодавно всю луцьку інста-спільноту облетіла новина: блогерка придбала Porsche Cayenne за півтора мільйона гривень. До слова, авто справді зареєстроване на дівчину.

Сама вона розповідає, що довго йшла до здійснення цієї мрії, і охоче ділиться з усіма охочими секретом свого успіху, щоправда, за гроші: вона проводить вебінари для тих, хто хоче розкрутити свій Instagram. Ціни за курси коливаються від 999 до 2999 гривень. Судячи з усього, саме це і є основний вид її заробітку – продавати іншим користувачам навчальні курси.

Ложка дьогтю в інста-історії успіху

І ось днями в соцмережах з’явилася інформація про те, що блогерка, яку так активно розкручують місцеві видання (можливо й у вигляді прихованої реклами), не надто добросовісно заробляє кошти. Зокрема, одна з фейсбук-користувачок заявила, що після того, як прослухала вебінар Катерини про можливості розкрутки акаунту, вона вирішила провести на її сторінці (не безкоштовно) гівевей (giveaway – розіграш певного продукту серед підписників, які мають виконати вказані умови).

Але для початку для розіграшу потрібно було набрати спонсорів (розіграш зі спонсорами – теж один з видів розкрутки акаунту, під час якого спонсори рекламують один одного і себе; серед умов таких розіграшів зазвичай підписка на акаунти всіх спонсорів). Користувачка пояснює: луцька блогерка отримала 4 тисячі гривень за те, щоб провести на її сторінці спонсорський розіграш. Оголошення про набір спонсорів мало бути опубліковане в акаунті, де є кілька сотень тисяч підписників безкоштовно. А вже сам розіграш – за гроші. Але опублікували оголошення на зовсім іншому, з малою кількістю підписників, акаунті, бо основий був заблокований. В результаті спонсори не знайшлися, і в блогерки попросили повернути гроші. Гроші та повернула не всі, а вирахувала вартість оголошення про набір спонсорів (що мало бути безкоштовно). І подібна ситуація, стверджує ошукана користувачка, відбувалася в багатьох, хто наважився на співпрацю.

Крім того, згідно з даними сервісу, який перевіряє акаунти на ймовірність накрутки користувачів (він дозволяє перевірити рекламодавців), напередодні блокування акаунту, луцька блогерка "прикупила" близько 70 тисяч користувачів. Такий приріст нових користувачів за такий короткий термін чесними методами практично неможливий. Ймовірно, це і стало причиною блокування. Адже мережа Instagram дуже скрупульозно ставиться до проявів підозрілої активності.

А на сторінці про ТОП-Блогерів є чимало коментарів від колишніх клієнтів луцької блогерки, які розчаровані її курсами. З їх слів більшість інформації не виявилася корисною та й є вона в безкоштовному доступі, тож гроші, які їй заплатили, виявилися даремними витратами.

Подібні відгуки є й в інших чатах, де спілкуються представники бізнесу та інтернет-маркетингу на тему співпраці з українськими блогерами.

Читайте також: "Ваш родич у поліції": мешканець Луцька віддав шахраям величезну суму

Тож виявляється: історія луцької блогерки – яскрава ілюстрація того, що соцмережі не завжди правдиво відображають реальність. Тому перед тим, як вірити різним інтернет-гуру і платити за їх поради гроші, варто увімкнути критичне мислення і проаналізувати плюси і мінуси таких рішень.

Приклад просування та корисного контенту мало

Сам же акаунт лучанки ми попросили проаналізувати інтернет-маркетолога Катерину Лук’янчук. Вона зізнається, вже давно з колегами спостерігає за Катею Якимчук. Оскільки про сам бізнес і його успішність інформації немає, то можна аналізувати акаунт з точки зору його просування.

"Насправді, тут ситуація неоднозначна. Катя приміряє на себе дві ролі: блогера та експерта. У першому випадку вона однозначно молодець, вкладає сили у розвиток акаунту, використовуючи популярні методики. У другому – коучем та експертом називати її неможливо, адже багато порад, які вона дає, ведуть виключно до моментального росту акаунту, але в довгостроковій перспективі до негативних наслідків, в тому числі бану.

Якщо аналізувати її блог, то ми бачимо кілька різких підйомів кількості підписників та активності в акаунті. Візьмемо останні 5 місяців (скріншоти демонструють статистику за період з 1 квітня до 13 вересня 2019 р.). Допускаю, це саме той період, коли вона почала активно думати над майбутньою стратегією росту та втілювати її в життя", – пояснює Катерина.

на скріншоті динаміка росту підписників на сторінці @tattingkate

Червоним показаний період, коли на сторінці регулярно проводилися розіграші айфонів. Вони приносили стабільний ріст підписників. Без пікових підйомів – плавний ріст, який привів Катю зі 100 тисяч до орієнтовно 230 тисяч підписників.

Блакитним показаний період більш активної реклами. Можемо допустити, що це була одночасна реклама у кількох топових блогерів, або ж участь у розіграшах в якості спонсора (коли ви платите за участь, а бажаючі отримати приз виконують кілька умов: підписуються, ставлять лайки на фото, залишають коментарі та інше) або "накрутка" підписників.

В період регулярного розіграшу айфонів на сторінці блогера зросла активність підписників. Вони залишали свої лайки під публікаціями та коментували їх, щоб отримати свої призи.

динаміка росту показника залученості (відношення середньої кількості лайків/коментарів/збережень до кількості підписників на сторінці )

В цифрах це виглядає наступним чином.

динаміка лайків та коментарів до публікацій на сторінці

динаміка лайків та коментарів до публікацій на сторінці

"Помітно, що ріст активності на сторінці спричинений умовами розіграшів, а не корисним контентом блогера. До речі, чому я допускаю думку про накрутку? Якраз тому, що в період пікового сплеску кількості підписників активність на сторінці значно впала. Якби ж це були користувачі, дійсно зацікавлені в контенті, які прийшли за експертністю блогера – вона мала би зростати. Про це також свідчить активність самого блогера, адже Катя не припиняє працювати над сторінкою та кількість її публікацій тільки зростає", – пояснює Катерина Лук’янчук.

динаміка росту кількості публікацій на сторінці

Ну і для тих, хто любить максимально вдаватися в деталі, можу запропонувати проаналізувати найпопулярніші за період аналізу публікації на сторінці блогера. До речі, там є чому повчитися, особливо тим, хто не вміє "розкачати" свою аудиторію на спілкування під публікаціями і дуже переймається з цього приводу. Основна частина коментарів під публікаціями "простимульована" розіграшами, іграми або розкриттям певної унікальної чи особистої інформації на кшталт:

"Напиши в коментарях літеру, а хто наступний – слово на цю літеру" – популярна гра серед аудиторії вікової категорії 12-19 років.

"Хто вгадає скільки в мене фото на телефоні, тому відправлю парфуми" – елемент розіграшу.

"Через годину подарую парфуми тому, хто напише "хочу парфуми" 1 буква – один комент і ніхто його не переб’є" – елемент гри + подарунок переможцю.

"Катя використовує стандартні методи просування: розіграші, спонсорство, рекламу. Окрім того, вона активно веде свою сторінку, розповідає про життя такої собі сучасної "Попелюшки", яка без допомоги принца, а своїми знаннями досягла успіху. І якщо не вдаватися в доросле моралізаторство, так воно і є. Проте, спеціалісти з багаторічним досвідом роботи з бізнесом різного масштабу і потреб, відчувають відсутність експертного підходу відразу. Хоча, Бізнес Молодість на цьому вибудувала імперію і, наскільки мені відомо, Катя дечого у них таки навчилась.

На сьогодні блог я оцінюю як досить успішний. Шукати там корисний контент – немає сенсу. А от надихнутися і повірити в себе, напевно, комусь вона допомагає. Якщо б мені знадобилася реклама товарів вартістю до 200 грн, що входять в категорію інтересів аудиторії 12-22 років, можливо я включила б її до переліку рекламних каналів.

Якщо ж говорити про навчання бізнесу в цілому та просуванню в Instagram, то до багатьох її порад потрібно ставитися критично і кілька разів перевіряти. Адже виростити акаунт зі 100 підписників до 30 тисяч підписників за два дні можна, але: з ними потрібно вміти працювати, щоб втримати у себе в довгостроковій перспективі, а також потрібно мати неймовірний фарт, щоб не попасти під бан Instagram за підозру в накрутці.

Читайте також: Псевдо-банк: у волинянки шахраї виманили значну суму грошей

В розрізі цього дам кілька порад, як обрати блогера для просування своєї сторінки, та на що звертати увагу в першу чергу, адже реклама у них працює. А якщо якісно її підготувати, то працює значно краще, ніж безліч інших підходів. Але, все це працює лише за умови, що ваш акаунт готовий конвертувати зацікавлених людей у клієнтів.

Перш за все розберіться з вашою цільовою аудиторією. Допустимо, ваш основний покупець – дівчина 18-25 років з середнім доходом, що любить стильно та яскраво одягатися, вечірки, активний спосіб життя. Підбирайте блогерів, схожих на портрет вашої цільової аудиторії. Зазвичай, вони збирають навколо себе собі подібних.

А якщо ви продаєте всім, що робити? Сегментуйте. У вас 100% є товарні категорії, які користуються попитом в певного сегменту аудиторії. То ж дробіть максимально та підбирайте блогера під сегмент.

Не женіться за моментальним результатом. Якщо ви плануєте працювати довго і стабільно рости, підходьте до всього з обережністю. Непотрібно відразу цілитися у найпопулярнішого блогера, платити максимум за рекламу і сподіватися на успіх. Значно краще поставити кілька ставок, але дрібніших. Так ваша активність буде поступово, але стабільно підростати, даючи результат і мінімум переживань з приводу жорсткої політики Instagram", – резюмує маркетолог.

Замість P.S.:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook