У той час, коли тисячі українців змушені виживати на межі бідності, зарплати не встигають за тарифами та цінами, доходи президента України Петра Порошенка зростають.

Читайте також: Захмарні суми: Порошенко показав, скільки йому платять дивідендів і процентів

Так, у 2017 році вони становили 16 млн 303 тис. 874 грн. Окрім того, він отримує дивіденди, володіє чималою кількістю картин, годинників та інших предметів розкоші, не кажучи про нерухомість, пише Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, станом на жовтень 2018 року дохід Порошенка за минулий рік склав 125,3 млн грн. Це в 7,7 разів більше, ніж за весь 2017 рік.

Отож, як зазначено в декларації кандидата в президенти України за 2017 рік, внесеній ним до Єдиного реєстру декларацій, 336 тис. грн доходу Порошенка становила заробітна плата на займаній посаді, 15 млн 795 тис. 874 грн – відсотки за депозитами в його "Міжнародному інвестиційному банку" ("МІБ"), і 172 тис. грн доходу він отримав від продажу рухомого майна.

На рахунках в його банку "МІБ" у Порошенка $25,49 млн, ще 8,19 млн грн коштів перебувають у ПАТ "ЗНКІФ "Прайм Ессетс Кепітал", що об'єднує багато його активів. Готівкою він зберігає $21 тис. і 60 тис. грн. Також президент позичив третім особам $3,43 млн і 1,111 млн грн.

У 2017 році президент вніс $10777 на рахунок в Rothschild Bank AG (Швейцарія), власником яких є Rothschild Trust Schweiz AG (Швейцарія).

У 2017 році Порошенко витратив понад 3,8 млн грн на оплату освіти, 7 млн 548,5 тис. – на транспортні послуги, 2 млн 735 тис. 849 грн – на туристичні послуги в Україні, 5 млн 472,4 тис. грн – на "послуги проживання" в Україні, 813,5 тис. грн на комунальні платежі, 90,8 тис. грн – на послуги або консультації з інвестиційного управління, і ще 95 тис. 476 грн – на представницькі витрати делегації до Бельгії.

Протягом 2017 року Порошенко не отримував дивідендів від понад 100 підприємств та юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких він є.

Серед них ПАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм Ессетс Кепітал", в якому об'єднано чимало активів чинного президента.

Читайте також: Обман та розкішне життя бухгалтера Петра Порошенка

У 2017 році Порошенко залишався кінцевим бенефіціаром ПАТ "Київська кондитерська фабрика "Рошен" та його дочірніх підприємств, ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія", дочірнього підприємства "Кондитерська корпорація "Рошен", приватної компанії з обмеженою відповідальністю Roshen Europe B. V. (Нідерланди), ПрАТ "Вінницька кондитерська фабрика", ПрАТ "Вінницький молочний завод "Рошен", ЗАТ "Кременчуцька кондитерська фабрика "Рошен", ПАТ "Маріупольська кондитерська фабрика "Рошен", ТОВ "Бісквітний комплекс "Рошен" (Бориспіль).

За кордоном йому належать "Кондитерська фабрика "Bonbonetti Choco", Торговельне та сервісне ТОВ "Bonbonetti" і ТОВ "Choco Bonita" (Угорщина), ЗАТ "Рошен" (Литва), ТОВ "Харчові продукти "Рошен" (Шанхай, Китай), АТ "Липецька кондитерська фабрика "Рошен" (зупинена і закрита за рішенням менеджменту компанії) і ТОВ "Рошен" (Російська Федерація), ТОВ "Рошен-Польска" (Польща), ТОВ "DeLuxe Сауда" і ТОВ "Grand Кондитер" (Казахстан), ТОВ "Рошен-Бел" (Білорусь), ТОВ "Рошен-Джорджія" (Грузія).

У 2017 році Порошенко залишався бенефіціаром ПРАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (який в листопаді 2018 року було продано групі "ТАС" Сергія Тігіпка – ІФ), "Севастопольського морського заводу" (який було "націоналізовано" окупаційною владою Севастополя, а потім було оголошено про його перехід в "державну власність Росії").

Також в його декларації було зазначено телерадіокомпанії "НБМ" і "Експрес-Інформ" ("5 канал"). "Міжнародний Інвестиційний Банк", ТОВ "Укрпромінвест-Трейд", ТОВ "Укрпромінвест-Агро", "ПАТ "Крижопільський цукровий завод", ТОВ "група Агропродінвест", "Вінницький комбінат хлібопродуктів № 2", ТОВ "Мас-Агро", ТОВ "АГРОФІРМА Дніпроагролан", ТОВ "АГРОФІРМА "Іванківці", ПАТ "Дніпровський крохмалопатоковий комбінат".

Президент контролює ПАТ "Київський завод експериментальних конструкцій","Пісківський завод скляних виробів". У його власності перебуває страхова компанія "Країна", "Спортивно-оздоровчий комплекс "Монітор", ТОВ "Фірма "Екран".

Порошенко – кінцевий бенефіціар компаній Feruvita S. L. (Іспанія) і Centris Limited (Гібралтар), кіпрських Ri-System Limited, "Телавью Лімітед" і Cee Confectionery Investments Limited, приватної компанії з обмеженою відповідальністю "Прайм Ессет Партнерс Лімітед" (Британські Віргінські острови).

Порошенко володіє акціями "Міжнародного Інвестиційного банку" номінальною вартістю 20 млн 43 тис. грн; акціями у "Закритому недиверсифікованому корпоративному інвестиційному фонді "Прайм Ессетс Кепітал" вартістю 8,19 млн грн; акціями "Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку", а також із 27 квітня 2016 року став власником 20 тис. акцій CEE Confectionery Investments Limited (Нікосія, Кіпр) номінальною вартістю 571 тис. 163 грн, які було передано третій особі – Rothschild Trust Schweiz AG (Цюріх, Швейцарія).

Порошенко з грудня 2012 року проживає з родиною в будинку в Козині Київської області площею 1331,7 кв. м, який був придбаний за 30 млн грн. Володіє двома земельними ділянками в Козині загальною площею близько 34,4 тис. кв. м, з серпня 2015 року орендує у Козинської сільради ділянку площею 7,5 тис. кв. м.

Читайте також: Лучан закликають "не вестися" на передвиборну агітацію Порошенка (відео)

У Києві президент володіє трьома земельними ділянками (вартістю 8 млн грн, 10,86 млн грн і 21 млн 685 тис. грн, придбаними у вересні 2014 року) і двома квартирами площею 134 і 82 кв. м. Також у нього є квартира у Вінниці площею 68,2 кв. м і нежитлове приміщення в Одесі площею 35,3 кв. м.

Президент вказав наявність у нього автомобіля Mercedes Vito 116 CDI (був придбаний в грудні 2010 року за 441 тис.).

Порошенко задекларував колекції з 65 картин українських та російських майстрів 19-20 століття, 15 картин "старих майстрів", 4 картини сучасних художників імпресіоністів і сюрреалістів, 6 скульптур 19-20 століття, скульптуру "Хлопчик рибалка" Гуглієльмо Пугі (209,8 тис. грн), яку придбав у вересні 2015 року. Він вказав у декларації швейцарський годинник і ювелірні вироби.

Його дружина Марина Порошенко в 2017 рік отримала з банківських рахунків Порошенка 635 346 грн. У "Міжнародному інвестиційному банку" у неї також розміщено 96 тис.

Перша леді України володіє спільно з сином, народним депутатом України Олексієм Порошенком квартирою в Києві площею 80,66 кв. м., також в її власності земельна ділянка площею 1,9 тис. кв. м, дачний будинок площею 344 кв. м у Бориспільському районі Київської області.

У неї є автомобіль Jaguar XF 4/2 Lv8 з жовтні 2008 року (придбаний за 454 тис. 646 грн) та гараж в Києві площею 24 кв. м.

У спільній власності Порошенка та його дружини перебувають різні предмети меблів, меблеві та кухонні гарнітури, бра і люстри, два телевізори, проектор, рояль.

Марина Порошенко задекларувала швейцарські годинники, різні ювелірні вироби, дві шуби і кожушок з соболя, жіночі сумки Fendi (придбана у вересні 2014 року за 109 тис. грн), Dior і Chanel.

З приводу задекларованих шуб уже встиг пожартувати відомий юрист Андрій Портнов: "Порошенко задекларував норкову шубу. Нічого не розумію. Якщо є легальна норкова шуба, навіщо фотографуватися в пом'ятому костюмі і чому не можна зверху шубу накинути?"

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter