Міжнародні тютюнові корпорації хочуть домогтися за допомогою Міністерства фінансів підвищення цін на дешеві сигарети в Україні і повністю монополізувати ринок.

Про це йдеться на порталі 112.ua.

Читайте також: В Україні змінять акцизну марку для алкоголю та тютюну

Як зазначається, Міністерство фінансів, за пропозицією трьох великих міжнародних концернів "Брітіш-Американ Тобакко", "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна" розробило законопроект, який передбачає фактичне введення в Україні "мінімальної" ринкової ціни на сигарети в розмірі 26,8 грн.

"Що цікаво, дана ініціатива "б’є" тільки по дешевих сигаретах, які сьогодні коштують від 18 до 22 гривень і ніяк не зачіпає ні середній, ні дорогий сегменти тютюнової продукції. Тобто той, хто може дозволити собі палити "Мальборо", взагалі ніяк не відчує зміни в оподаткуванні сигарет. А ось військовослужбовець, роботяга, селянин, пенсіонер якраз відчують. Адже їх бюджетні сигарети підскочать у ціні мінімум на 5 грн", – йдеться в повідомленні.

Постраждають також вітчизняні тютюнові виробники, адже саме вони випускають сигарети в дешевому сегменті.

"Якщо виробників дешевих марок, а це в основному вітчизняні підприємства, змусять підвищити ціни до рівня 27 грн, вони не зможуть конкурувати з більш дорогими брендами, вони просто "вилетять" з ринку, а їх частку розділять міжнародні концерни", – повідомляється в матеріалі.

У підсумку, як зазначає автор, вітчизняні підприємства збанкрутують, люди зубожіють ще більше і здоровішими не стануть, бо тіньовий ринок виросте.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter