Підвищення мінімальної зарплати до 4100 гривень в 2018-му може призвести до зростання безробіття і ще більшого розгону інфляції, пише у своєму блозі на "Новому часі" виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Щодо заяви Петра Порошенка про те, що він вважає за можливе підвищити мінімальну заробітну плату українців наступного року з 3200 до 4100 грн, важливо розуміти таке.

Перша й головна причина, з якої відбувається підвищення зарплат, – це конкуренція за робочу силу. В Україні вона вже почалася: люди виїжджають до Польщі або знаходять інші варіанти. Бізнес сам повинен вирішувати, скільки він готовий платити за робочий ресурс.

Підвищення ж мінімальної зарплати адміністративним шляхом відбувається винятково з бажання наповнити бюджет. Це, звичайно, один з інструментів виправити ситуацію, але не можна розраховувати, що таким чином покращаться інші економічні показники.

Наслідки підвищення мінімалки до 3200 грн ми вже спостерігали цього року. Такий крок призвів до підвищення рівня безробіття й дав додатковий стимул для інфляції. Так, бюджет від таких заходів виграє, так само, як і від інфляції. Але при цьому всі розуміють, що насправді доходи людей не сильно змінилися. Ми це бачимо за показником споживання. Просто була легалізована частина зарплат, яка була до січня 2017 року в тіні.

Тому тут виникає питання, де межа терпимості для тих же бізнесменів? Так, економіка України зростає, 2%, але зростає не настільки, аби щороку бізнес міг накидати до мінімальної зарплати по тисячі гривень. Це збільшує навантаження на бізнес. І на якомусь етапі ми можемо зіткнутися із серйознішими наслідками, ніж просто прискорення інфляційних процесів і зростання безробіття.

Мені навіть важко прогнозувати, якою може бути реакція бізнесу. Я розумію, що корпорація "Рошен" може дозволити собі потягнути такі зарплати, але, повторюся, в нас не економічний бум, і багато підприємств не можуть у безперервному режимі підвищувати зарплати. Особливо це стосується середнього й малого бізнесу.

Думаю, що на якомусь етапі бізнес може відповісти виходом у тінь або ж масовим закриттям підприємств. Цей негативний прогноз, який незначним чином виправдався після попереднього підвищення мінімалки, може стати реальним після наступного підвищення.

Якщо підвищення відбудеться, ціни, звичайно, теж виростуть. Наприклад, цього року на зростання цін вплинуло чимало різних чинників, але один із них – це підвищення мінімальної зарплати. Із цієї ж причини і прискорилася інфляція – хотіли, щоб вона була на рівні 9.1%, а в нас до кінця 2017-го інфляція виходить 13-14%.

Тому заяву Петра Порошенка на 100% можна називати популістською. Важливо враховувати не те, що він сказав, а як це реально вплине на життя.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook