У ніч на 17 липня над територією більшої частини Європи можна буде спостерігати затемнення Місяця. 

Читайте також: Сонячне затемнення 2019-го: що треба знати і чого остерігатися

Це буде часткове затемнення місяця, яке зможуть побачити і на всій території України, повідомляє астрономічний портал Галактик

16 липня майже повний Місяць досягне спадного вузла своєї орбіти і покриє Сатурн при видимості в Південній Америці і акваторії Тихого океану. Прийнявши в цей же день фазу повного місяця, місячний диск сховається за земною тінню, тобто відбудеться приватна місячне затемнення. Місяць увійде в тінь Землі приблизно на 65%, але це станеться незабаром після півночі, тобто вже 17 липня в 0 годин 31 хвилину.

Місячне затемнення наступає, коли Місяць входить в конус тіні від Землі. Діаметр плями тіні Землі на відстані 363 000 км (мінімальна відстань Місяця від Землі) становить близько 2,6 діаметра Місяця, тому Місяць може бути затінена цілком. Коли Місяць під час затемнення повністю входить у тінь Землі, говорять про повну місячному затемненні, коли частково – про приватному затемненні.

Читайте також: Землю накриє "пекельне" явище: як уберегтися та що не можна робити

Формально момент повного місяця настане через кілька хвилин після максимальної фази затемнення – о 0:40.

Часткове затемнення місяця можна буде побачити і на всій території України.

У США липневе повний місяць відомо як "Оленяча Місяць". Це пов'язано з тим, що в цей час року у оленів з'являються нові роги.

Ще одна назва липневого повного місяця – "Громовий місяць" через часті гроз влітку. Англосаксонське ім'я – "Сінний місяць", що пов'язано зі збором сіна.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook