На сьогодні в Україні майже 70 судів першої ланки не можуть працювати через відсутність суддів, а на обласному рівні не вистачає близько 40 відсотків суддів.

Читайте також: Зеленський призначив шістьох суддів на Волині

Про це розповів заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов, пише Уніан.

"В Україні майже 69 місцевих судів із 400, які не можуть працювати через відсутність суддів. Там або є судді, в яких немає повноважень, оскільки вони після закінчення п’ятирічного строку ще не були призначені на посади безстроково, або взагалі немає суддів. Йдеться про місцевий рівень та окремі райони. На обласному рівні ситуація ще гірша – статистика свідчить, що не вистачає близько 40 відсотків суддів", − розповів посадовець.

За його словами, Верховний Суд укомплектований майже на 100 відсотків. Навіть перша інстанція, яка має великий дефіцит кадрів, теж більш−менш укомплектована в порівнянні з апеляційною інстанцією.

Львов пояснив, що аби в області вівся розгляд кримінальних справ, необхідно щонайменше чотири судді: троє суддів у колегії, і один – слідчий суддя. Наразі низка областей стикається з нестачею кадрів.

"Чотирьох суддів кримінальної юстиції в Закарпатті вже немає. Полтава також наслідувала Закарпаття. На черзі – Волинь, Суми та решта областей. Сьогодні – це нерозглянуті кримінальні справи, а завтра – це будуть невидані санкції на затримання, проведення певних слідчих дій… Поліція, прокуратура, усі правоохоронні органи, мали б бити на сполох, адже завтра їх робота буде зведена нанівець. Але поки що цього, на жаль, не відбувається", − наголосив він.

Читайте також: Скандальний луцький суддя отримав догану і позбувся зарплати

Заступник голови ВС констатував, шо в деяких регіонах порушники зараз можуть уникнути покарання за адмінпротоколами.

"У деяких регіонах зараз можна їздити заднім ходом на червоне світло по зустрічній, і жодної відповідальності за це не буде. Адже якщо протягом трьох місяців порушника не притягнути до відповідальності, то адмінпротокол силу втрачає. А протягом трьох місяців там суддів може і не з’явитися. Тобто порушники залишаються без відповідальності", − вказав Львов.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook