Справжній скандал розгорівся навколо пам’ятки національного значення "Монастир бригідок". Про це стало відомо сьогодні, 9 лютого, під час засідання круглого столу. Річ у тім, що свого часу будівлю, де колись була розміщена луцька в’язниця, передали у користування УПЦ КП, яка розпочала там ремонт і планує відкрити монастир та хостел.

Читайте також: Пам’ятка архітектури перейшла на баланс міської ради

Своєю чергою, краєзнавці та громадські активісти б’ють на сполох і заявляють, що така "реставрація" знищить пам’ятку національного значення.

На початку засідання депутат Луцької міської ради Павло Данильчук наголосив на тому, що на круглий стіл сьогодні були запрошені  і чиновники, зокрема й обласне управління культури, однак вони проігнорували захід.

Також депутат повідав історію цього приміщення та зауважив, що тут має бути музей пам’яті окупаційних режимів, а не комерційні об’єкти.

Мистецтвознавці переконували, що роботи, які проводить єпархія в монастирі є не реставраційними, а ремонтними, а тому важко зрозуміти, з якою метою буде використовуватись це приміщення.

Своєю чергою, представниця єпархії УПЦ КП Надія Мироненко відкидала всі звинувачення та демонструвала необхідні документи для проведення таких робіт.

"Реставраційне завдання було погоджено  Міністерством культури і Державною службою охорони культурної спадщини. Реставраційні роботи проводить будівельна компанія "Житлобуд-2", які мають дозвіл на реставрацію об’єктів п’ятої категорії складності", - переконувала вона.

Водночас, на слайдах були продемонстровані фото  проведених робіт, які, відверто не схожі на реставрацію. 

Не добирав слів у своєму виступі історик та краєзнавець Ігор Левчук, запевнивши, що передача цього приміщення відбулася незаконно. Після словесної перепалки між ним та представницею єпархії, остання поспішно покинула залу.

"Передача цього приміщення відбулася незаконно, бо пам’ятка архітектури мала б передаватися  тільки тим структурам, які мають безпосереднє відношення до цього приміщення. Із 2004 року там ведуться роботи без жодних дозволів", - повідомив краєзнавець.

Насамкінець, Ігор Левчук запевнив, що передасть матеріали до прокуратури з вимогою порушення кримінальної справи за зловживання владою та службовим становищем.

Петро Сосницький

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter