Напередодні старту національної кампанії "Лікар для кожної сім'ї" – в суспільстві починають циркулювати міфічні історії щодо вибору свого лікаря.

Читайте також: Хто прийматиме пацієнтів, якщо лікар, з яким підписано контракт у відустці

"Є дві крайності. Перша – декларацію треба підписати якнайшвидше, бо залишитеся без медичної допомоги. І друга – ніхто не обере свого лікаря, потрібно піти до того, де вже зареєстровані і просто підписати папірець", – пише на своїй сторінці у Фейсбук в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

За її словами, це неправда, адже кампанія починається для того, щоб люди могли вільно і виважено вибрати лікаря, і вона не має кінцевої дати, щоб всі встигли знайти свого фахівця.

"Якщо в медустановах тиснуть, підганяють або відправляють шукати лікаря за місцем реєстрації – вони порушують законодавство", – підкреслила міністр.

У медустановах не мають права говорити, що вони підписують декларації тільки з жителями, які проживають на їхній ділянці, зазначила Супрун.

"Ви можете вільно вибрати сімейного лікаря, терапевта і педіатра. Працівники медзакладу, які заперечують це, порушують норми закону 2168 і наказ про порядок вибору лікаря №503", – пояснила вона.

Читайте також: Як зміниться процедура виклику лікаря додому в Україні

Також українців залякують, що якщо не підписати декларацію вже зараз, то подальші медичні послуги будуть платними або взагалі недоступними.

"Чіткий перелік послуг первинної допомоги прописаний в наказі МОЗ № 504 "Про порядок надання ПМП". Всі вони безоплатні. Ніхто не може вимагати з вас платити за первинну допомогу", – розповіла Супрун.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter