Коронавірус може викликати негативні наслідки, такі як сплутаність свідомості. Умовно цей стан називають "мозковий туман". Вченим вдалося з'ясувати причину такого явища.

Читайте також: Спеціалісти порівняли смертність від коронавірусу та грипу

Так, в рамках одного з досліджень співробітників Меморіального онкологічного центру імені Слоуна Кеттеринга (MSK) в Нью-Йорку вчені досліджували зразки спинномозкової рідини 18 онкохворих, у яких після перенесеного коронавірусу виникла неврологічна дисфункція (енцефалопатія).

Як виявилося, у пацієнтів вже не було активної коронавірусної інфекції, тобто вони вважалися видужалими. При цьому у всіх досліджуваних був високий рівень цитокінів у спинномозковій рідині.

"Ми виявили, що у цих пацієнтів було стійке запалення і високий рівень цитокінів у спинномозковій рідині, що пояснює симптоми, які у них були", – пояснює співавтор дослідження Ян Ремсик.

Читайте також: В Україні знайшли таємні звалища з тоннами небезпечних медичних відходів, COVID-тестів та пробірок

Цитокінами називають широку категорію білків, які беруть участь у передачі сигналів в імунній системі. При коронавірусі у деяких пацієнтів виробляється надлишок цих білків, що призводить до так званого "цитокінового шторму". Цей стан викликає гостре запалення і може призвести до летального результату.

Потік цих речовин в імунній системі проникає в мозок, викликаючи симптоми енцефалопатії у пацієнтів.

Вчені прийшли до висновку, що уникнути таких наслідків або хоча б пом'якшити їх, допоможуть протизапальні препарати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook