Міжнародний валютний фонд повідомив українській владі, що ухвалення президентського законопроекту про Антикорупційний суд у його нинішній редакції означатиме порушення Києвом зобов'язань перед міжнародними партнерами.

Читайте також: МВФ вимагає від України збільшити ціну на газ для населення

Про це йдеться у листі голови місії МВФ до України Рона ван Родена, повідомляє "Українська правда".

Лист спрямовано на адресу голови Адміністрації президента Ігоря Райніна, однак його копії надіслані також прем'єру, спікеру, кільком міністрам та представникам уряду, а також іншим посадовцям.

Представник фонду категорично виключає можливість того, що МВФ погодиться із ухваленням президентського законопроекту про Антикорупційний суд (АКС).

"Подання президентом законопроекту про АКС мало стати кроком у правильному напрямі (у питанні боротьби з корупцією). Однак щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеційської комісії", – йдеться у листі.

Найбільший блок претензій пов'язаний із питанням відбору суддів – у фонді вимагають, щоб в АП виконали рекомендацію Венеційської комісії і надали представникам міжнародних донорів України у антикорупційних питаннях право блокувати призначення недоброчесних суддів.

Читайте також: МВФ обурена тиском на НАБУ

"Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою (як у президентському проекті)... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов'язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів", – йдеться у листі МВФ. Також Фонд наполягає, що до складу Ради мають бути включені не тільки міжнародні організації, але також представники донорів, "у відповідності до рекомендацій Венеційської комісії".

"Створення та запуск Антикорупційного суду – ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному... Однак у поточному вигляді закону про АКС ми не будемо готові його підтримати. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоби привести його у відповідність із зобов'язаннями української влади та рекомендаціями Венеційської комісії", – йдеться у документі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter