Лікар-гінеколог Луцької міської клінічної лікарні Петро Патій розповів про небезпечність безконтрольного прийому антибіотиків і наголосив на небезпеках, які вони викликають.

Читайте також: Вперше в Україні: на Волині провели унікальну операцію з ендопротезування (фото)

За словами лікаря, який на своїй сторінці у Іnstagram піднімає актуальні медичні проблеми сьогодення, чуючи про антибіотикорезистентність, тобто про нечутливі до антибіотиків інфекції, медикам стає дуже страшно, а пацієнтам згодом стає недобре.

"Вперше я стикнувся з пацієнткою з полірезистентною інфекцією ще у перший рік роботи. Я відчував безпорадність і розгубленість. Як же так – інфекція є, чим зумовлена відомо, а лікувати нічим. Ми перездавали посіви у різних лабораторіях, а результат був незмінним: "Стійкий" до всіх відомих антибіотиків. В університеті такому не вчили, і взагалі "життя мене до такого не готувало", – зазначає лікар.

Петро Патій пропонує разом оцінити масштаби цієї проблеми.

"Винайдення антибіотиків століття тому було величезним кроком у медицині й зберегло мільйони життів. Але було дуже самонадіяно сподіватися, що ми надовго зупинимо тих, хто пристосувався до життя у вулканах, концентрованих кислотах та космічному вакуумі. Перші підозри з’явились наприкінці 90-их. Випадки інфекцій, нечутливих до лікування, стали набувати масового характеру.

"Мізки" почали збиратися та активно думати на цю тему, в результаті виділили основні фактори:

– Широке використання антибіотиків, причому у половині випадків без гострої необхідності.

– Доступність (можливість придбати без рецепта і контролю), а відповідно нецільовий і неправильний прийом.

 Нехтування асептикою і антисептикою у лікарнях.

 Неконтрольований ріст використання антибіотиків у тваринництві.

– Злив зі стічними водами без очистки і інші екологічні фактори.


Читайте також: У психлікарні на Волині – масовий спалах коронавірусу, інфіковані пацієнти та медперсонал

Механізм, в двох словах, теж простий. Якщо з мільйонів бактерій "не добити" хоча б декілька, вони стануть досконалішими та розмножаться. І так з кожним курсом прийому антибіотиків. По суті, ми самі несвідомо займаємося відбором і культивацією супербактерій. Ми стиснули мільйони років еволюції до місяців", – розповідає медик.

Лікар зазначає, що такий безконтрольний прийом антибіотиків вже дає свої плоди. Наприклад, 47% туберкульозних хворих в світі нечутливі до будь-якого лікування, а це – мільйони приречених. А ми, за словами медика, живемо у країні з неконтрольованою епідемією туберкульозу. І планами по закриттю і так малоефективних тубдиспансерів.

Потрібно віддати належне ВОЗ – там усвідомили, чим це загрожує і ввели програми по навчанню медиків і прискіпливий контроль лікарських призначень; зокрема, щороку виходить бюлетень з рекомендаціями по актуальній антибіотикотерапії; активно зменшується час перебування в стаціонарах, поширюється fast-track хірургія, зменшується доля антибіотикопрофілактики, покращується асептика і антисептика; застосовується контроль використання антибіотиків у тваринництві і зовнішньому середовищі.

"В результаті з медиками почали активно працювати. І це нібито дає якісь результати. Кількість резистентних бактерій у лікарнях, зменшилась на 23% з 2013 року і по сьогоднішній день. Неаргументоване призначення а/б терапії у США, наприклад, становить майже на 50%. А кількість резистентних мікроорганізмів виросла на 30%. У результаті ж таких наче і правильних заходів, вкладати гроші у розробку нових антибіотиків фармфірмам стало просто невигідно. Жорсткий контроль вбиває продажі. Набагато вигідніше штампувати фуфломіцини і продавати їх сотнями без рецептів. Останній фармгігант Pfizer згорнув розробку нових а/б ще 15 років тому. Тобто ми тепер просто палим багаття під скляним ковпаком і чекаєм, доки закінчиться кисень", – розповідає Петро Патій.

Читайте також: У Волинському перинатальному центрі народилася перша трійня

Медик каже, що не плекає ілюзій та розумію, що ситуація, коли людина приходить з вірусною інфекцією в аптеку, а не до лікаря й провізор видає їй антибіотик "від кашлю" – зміниться, лише коли введуть рецептурний відпуск і чітку систему контролю і покарань. Але і тоді за словами лікаря лишиться купа країн "ще більш третього" світу, ніж ми, і це просто трохи відтягне катастрофу.

одумайте про те, що приймаючи антибіотик неконтрольовано і без потреби, ви збільшуєте свої шанси виплекати стійку до всіх лікувальних засобів інфекцію. І такі приклади у моїй практиці є. Для цих людей фраза "медицина тут безсила" набула дуже персонального змісту. А ще пригадайте все, що ви прочитали про коронавірус останнім часом. Так от у людей, які живуть разом, мікрофлора на 70% ідентична. Тобто ви самі можете і не хворіти, а натомість принесете це добро своїй дитині, наприклад, чи старшому поколінню з букетом хронічних захворювань", – зазначає лікар.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook