Працівники СБУ викрили п’ятьох волинян, які поїхали воювати за проросійських бойовиків. Крім того, на Волині викрили трьох шпигунів, які працювали на іноземні спецслужби.

Читайте також: У Луцьку військові-контрактники будуть отримувати матеріальну допомогу

Про це в інтерв’ю розповів начальник відділу контррозвідки управління СБУ у Волинській області Володимир Гречанюк, пише Волинь-нова.

Нагадаємо, на телеканалі "1+1" показали сюжет про одного молодого чоловіка на ім’я Артем Дудко. Він приїхав до Луцька з окупованої території. Пристойно вдягнений, вільно розмовляє українською і вміє справити приємне враження. Єдине, що псувало його імідж в очах консервативних волинян, – татуювання на скандинавську тематику. Втім, ці знаки подобалися молоді, особливо учасникам одного з добробатів, який активно воює на Донбасі.

Хлопець не реєструвався як переселенець в органах соцзахисту, але зумів швидко облаштуватися – видно, непогано заробляв раніше. Щоправда, згодом виявилось, що і в нашому регіоні чоловік отримував чималі доходи. А платили йому з безрозмірного бюджету ФСБ Російської Федерації. Добре підготовлений агент із налагодженими каналами зв’язку, ознайомлений з методами роботи СБУ, був направлений сюди під виглядом переселенця з чітким завданням: убити командира одного з українських військ. Він підтримував контакти з ФСБ, отримував інструкції та гроші.

Володимир Гречанюк розповів, що це не перший шпигун, якого протягом останнього року вирахували його підлеглі. Загалом на Волині було викрито трьох осіб, які працювали на спецслужби іноземних держав. Важливий момент зазначений у ст. 114 Кримінального кодексу України ("Шпигунство"), де передбачене звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка припинила шпигувати та добровільно повідомила органи державної влади про вчинене, якщо внаслідок цього і вжитих заходів було відвернено заподіяння шкоди інтересам України.

Однак, на жаль, є й інші випадки, коли наші земляки зраджували Україні. Співробітники управління СБУ в області викрили п’ятьох волинян, які поїхали воювати за проросійських бойовиків. Володимир Гречанюк каже, що здебільшого – це люди з певними психологічними проблемами: з нахилом до насильства, іноді з кримінальним минулим. Були й такі, хто погодився вбивати українців за гроші. Це, за словами контррозвідника, категорія осіб, які в житті нічого не читали, не вміють аналізувати чи прогнозувати наслідки.

А от ідейних сепаратистів на Волині не було. Це, на думку пана Володимира, дуже позитивний момент.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter