Нещодавно у Теофіполі Хмельницької області відбулося офіційне відкриття найпотужнішого Україні та одного з найбільших в Європі біогазових комплексів потужністю 15,6 Мвт.

Читайте також: На Гнідавському цукровому заводі із жому вироблятимуть біогаз

В даний час компанія отримала зелений тариф і генерує електроенергію 1 черга комплексу потужністю 5,109 МВт, яка буде працювати на цукровому жомі Теофіпольського цукрового заводу.

Унікальність 2 черги потужністю 10,5 Мвт полягає в використанні спеціально вирощують енергетичної культури - силосної кукурудзи.

В Європі така сировина у вигляді моносубстрата використовується вкрай рідко і зазвичай є одним з косубстрактов, внаслідок низького вмісту азоту і нестабільності протікання процесів газоутворення. Тому для стабілізації ферментації будуть використовуватися ензими. Ще один важливий момент — правильне силосування і зберігання таких кількостей силосної кукурудзи, обсяг якої становитиме близько 150000 тонн і досвід яких в Україні сьогодні відсутня.

Нагадаємо, що влітку цього року був підписаний договір між Гнідавським цукровим заводом та ПрАТ «Українська технологічна компанія» про початок робіт з модернізації та встановлення біогазового комплексу, що дозволить переробляти відходи Гнідавського цукрового заводу – мелясну барду та жом.

Читайте також: На Гнідавському цукровому заводі знають що робити з мелясною бардою. ФОТО

Будівництво біогазового комплексу вирішить відразу декілька проблем цукрового заводу: по-перше, завод отримає біогаз  – власний дешевий замінник природного газу, і тим самим отримає значну економічну вигоду, за рахунок економії на дорогому паливі (можлива економія до 60% за сезон); по-друге, вирішується екологічна проблема утилізації жому, замість кислих відходів, непридатних для рослинництва отримуються органічні біодобрива з нейтральним рівнем pH, які зможуть значно покращити родючість земель регіону і які мають свою ціну; по-третє, цукровий завод маючи власну когенераційну установку повністю перейде на роботу на власній електроенергії не в сезон; в четвертих, цукровий завод може заробляти не в сезон, продаючи біогаз сусіднім підприємствам, наприклад спиртозаводу, молокозаводу, хлібозаводу, які також страждають від дорожнечі на природний газ або використовувати біогаз для сушки жому. Безперечно також, що цукровий завод, який запустить біогазовий проект значно збільшить свою капіталізацію, тому буде мати конкурентні переваги над іншими. Типовий проект передбачає будівництво біогазового комплексу на території цукрового заводу поруч з сховищами жому. Фактично, біогазовий комплекс буде частиною технологічного процесу переробки цукрового буряку. Імплементація біогазового комплексу на цукровому заводі дозволить позбутись відходів та отримати замкнутий технологічний процес.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook