Розкрадання в "Укроборонпромі" продовжується. Цього разу фігурантом кримінального провадження став Луцький ремонтний завод "Мотор". Підприємство закупило 15 підшипників на майже мільйон дорожче, аніж вони коштують. Придбали деталі у сумнівної фірми, котра дуже часто виграє державні тендери, які стосуються української оборонки.

Читайте також: Луцький завод через Росію може втратити військовий контракт

Одна неякісна деталь у моторі, який виробляє луцький завод "Мотор" і це може коштувати людського життя. Кожного разу, коли трапляється авіакатастрофа з літаком, у якому двигун з ремонтного заводу "Мотор", підприємство підлягає перевірці. І тому усі деталі повинні відповідати найвищим стандартам якості.

Проте, про які стандарти можна говорити, коли підшипники до моторів купують у сумнівної фірми за цінами, які відрізняються від реальних, на мільйони гривень.
Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження через те, що  державне підприємство авіаційної промисловості України "Мотор", закупило 15 деталей за цінами у рази вищими собівартості. За підшипник, який коштує 41 тисячу гривень, заплатили 106 тисяч. Відтак ціна покупки становила 1 мільйон 590 тисяч гивень, а по факту сума мала б бути 615 тисяч.

Читайте також: Порошенка назвали корумпованим президентом у США і чекають на його покарання

Деталі придбали у сумнівної фірми ТОВ "Юкас УКраїна", яка є активним учасником та переможцем у державних тендерних закупівлях. Засновником ТОВ "Юкас" Україна є офшорна компанія Юкас Гмбх Енд Ко.Кг, адреса якої у місті Роттенакермакс у Німеччині.  Бенефіціарами є іноземці.

Це не перша така закупка на підприємствах "Укроборонпрому". Нещодавно столичні журналісти викрили цілу корупційну схему в якій фігурували люди з оточення Петра Порошенка. А саме перший заступник голови РНБО Олег Гладковський, попереднє його прізвище Свинарчук. А також його син Ігор Гладковський. Вже сьогодні сполучення слів Свинарчук-Гладковський використовують як символ розкрадання української армії.

Нагадаємо, буквально півроку тому в Україні розгорнувся грандіозний скандал.На Київськи завод, який ремонтує літаки АН 26 закупили прилади висотоміри, за ціною у 5 разів дорожчою аніж вони на справді коштують. Журналісти порівняли митні декларації і з'ясували, що стартова, тобто реальна ціна становила менше як 2 з половиною мільйони гривень. А "Укроборонпрому" довелося заплатити за ці прилади 14 мільйонів.

Журналісти опублікували особисті переписки учасників оборудки, в яких вони домовляються про таку покупку. Проте замість того, щоб притягнути до відповідальності причетних осіб Порошенко відстороняє головно фігуранта схеми Олега Гладковського від посади.

Схожа ситуація зараз відбувається і на Луцькому ремонтному заводі "Мотор". Розтрати звісно менші, але не факт, що така оборудка одна.

Відзначимо, що Кримінальне провадження що до такої закупівлі зареєстроване у жовтні 2018-го року. Справу розслідують за частиною 4 статті 191 – привласнення розтрата майна, або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.
За кілька місяців до того як відкрили криіманльне провадження, на заводі "Мотор" побував прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Прем'єру демонстрували підприємство як зразкове та прибуткове. А в березні цього року завод "Мотор" відвідав генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Павло Букін.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook