Вчора у Комітеті з питань науки та освіти був розглянутий проект Закону України №7466 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і суміжних прав". Цей законопроект передбачає урегулювання роздержавлення у сфері авторського права. І за логікою вже давно мав бути винесений на розгляд Верховної Ради, оскільки на сьогодні авторські права законом не захищені, а відтак гонорари, які отримають автори або ж незначні.... або й зовсім не отримують.

Читайте також: Ірина Констанкевич обурена жалюгідним ставленням до людей на "Укрпошті"

Даним законопроектом передбачається захист авторських прав не лише українців. Наші американські, європейські партнери неодноразово наголошували на тому, що у цій сфері ми маємо велику "прогалину", особливо якщо порівнювати із міжнародним правом, де все уже давно врегульовано. Тому наші закордонні партнери наполягали, щоб цей законопроект було невідкладно розглянуто. І навіть визначений дедлайн. Якби найближчим часом цей законопроект не був ухвалений комітетом, згодом Верховною радою, то Україна може потрапити до санкційного списку, яким Україна позбавляється преференцій на торгівлю великого переліку вітчизняних товарів. Безумовно, це негативно вплине на економіку України, яка і так є доволі кволою, не кажучи уже про втрату преференції та можливості додатково наповнювати наш бюджет.

"Практично за останніх півтора місяці відбувся розгляд законопроекту від першого до другого читання, були розглянуті понад 400 правок, які надійшли до комітету. На сьогоднішньому засіданні комітету були розглянуті останні чотири принципові правки, в яких досі не було узгодженої позиції. В усіх інших питаннях з представниками фракцій, народними депутатами, міжнародними експертами, представниками громадських організацій вдалося досягнути порозуміння і загалом - консенсусу", - розповіла заступник голови комітету, народний депутат України Ірина Констанкевич.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter