Українці все частіше купують автомобілі за кордоном після того, як знизилося мито. При цьому, більшість з них не ознайомлені з елементарними правилами розмитнення автомобіля при перетині українського кордону.

Читайте також: Гройсману дали місяць для вирішення питання "євроблях"

Про це повідомляє Інформатор.

Для того, щоб автомобіль безпроблемно перетнув кордон України, при його покупці потрібно врахувати ряд необхідних факторів.

Що необхідно зробити для того, щоб авто потрапило під пільговий закон ЄС:

– Переконатися, що авто відповідає екологічним нормам євро 5 і вище. Якщо даний факт не прописаний в технічному паспорті, уточніть його по VIN-коду в відкритих базах в інтернеті;

– Також по VIN-коду потрібно визначити країну виробника автомобіля (автомобілі з Росії не потрапляють під пільговий закон);

– пам’ятайте про обсяг двигуна. Максимально допустимий для дизеля – 2500 см3, для бензину – 3000 см3.

– Договір купівлі-продажу або інвойс, рахунок-фактура;

– Транзитний техпаспорт, оформлений на покупця;

– Експортна декларація.

Якщо ви купуєте авто у приватної особи, експортну декларацію можна отримати на одній з регіональних митниць ЄС на кордоні з Україною. Уточнимо, що вона не є обов’язковою.

Читайте також: За участі "євроблях" відбувається 30% ДТП

Оформлення попередньої декларації:

Далі ви рухаєтеся на митницю, попередньо надіславши брокеру скан копії  великого (на право володіння) і малого (на право керування) брифа (коротка письмова форма погоджувального порядку між сторонами, що планують співпрацювати), договору купівлі-продажу, свого паспорта та ІПН. За цими даними брокер оформить документ попередньої декларації, необхідний для проходження кордону і розрахує вартість розмитнення, яку вам необхідно буде оплатити на розрахунковий рахунок митниці.

– Мито в розмірі 10% вартості автомобіля, заявленої в наданих документах. (Митна служба може засумніватися в вартості автомобіля і вимагати експертизу. Якщо експертиза покаже, що автомобіль коштує дорожче, ніж вказано у вашій декларації – вам доведеться доплатити різницю до постановки автомобіля на український облік. Але ви завжди можете оскаржити таке рішення);

– Акцизний збір, який залежить від обсягу і типу двигуна;

– ПДВ 20% на повну суму (вартість авто + митний збір + акцизний збір);

– 5 євро – єдиний транспортний збір.

Читайте також: Українці облаштували "цвинтар" старих авто на кордоні з Польщею (фото)

Фіксація пошкоджень:

Ви повинні зафіксувати всі пошкодження автомобіля в акті огляду під час проходу митниці.

Радіологічний контроль:

Водіям рекомендується отримати штамп, який підтвердить, що авто пройшло радіологічний контроль.

Виписка з декларації:

В кінці цього процесу вам складають акт огляду і видають виписку з попередньої декларації, в якій прописано зобов’язання: протягом 10 днів доставити автомобіль для завершення розмитнення за місцем проживання. Через кілька днів після закінчення розмитнення вам видадуть всі документи, необхідні для постановки автомобіля на облік в будь-якому сервісному центрі МВС України.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter