Ринок вживаних електромобілів ще відносно молодий і непередбачуваний. Однак специфіка електричних транспортних засобів вже дозволяє зробити деякі висновки, які повинні допомогти вам у виборі, пише Автовод.

Читайте також: Названі найбільш надійні автовиробники на ринку у 2019 році: рейтинг

Електромобілі поки ще залишаються дорогим задоволенням і придбати новенький автомобіль з салону не всім по кишені. Скасування акцизів на ввезення електричних транспортних засобів дозволив багатьом підприємцям завозити старі електромобілі з інших країн, де державні програми дозволяють людям купувати машини за доступними цінами і міняти їх ще свіжішими. Тільки ось, як не потрапити на дійсно "втомлений" електрокар – це питання не просте. Адже про їх експлуатацію і терміни надійності точно сказати мало хто може.

Читайте також: Як дізнатися реальний пробіг авто: головні ознаки

Експерти німецького видання Web.de розповіли кілька секретів вибору електрокара на вторинному ринку. І в першу чергу вони відзначають, що не варто зосереджуватися на пробігу, як в автомобілях з ДВЗ, а потрібно звернути увагу на функціональність акумуляторної батареї і перевірити її відповідним чином.

Пробіг або дата випуску

Акумулятор – найважливіший вузол в електромобілі і від нього на пряму залежить чи буде радувати вас електрокар або доставить чимало проблем. На жаль, автомобільні батареї втрачають ємність з кожним циклом зарядки, що неминуче призводить до втрат в діапазоні. Оскільки багато автомобілів на батарейках не справляються з великими відстанями без зарядки, це "замкнуте коло" значно обмежує придатність для повсякденного використання з плином часу. Ще гірше, акумулятори електромобілів старіють, навіть коли вони не використовуються. Тому невеликий пробіг в електромобілях не обов'язково має сенс. Зверніть увагу, скоріше, на рік випуску машини, що буде говорити про ефективність використаної в ньому акумуляторної технології.

Отримати інформацію про батарею

Подивіться в інтернеті інформацію від виробника про гарантійні терміни на батареї. Деякі бренди пропонують замінити батареї, якщо вони несправні або мають надто велику втрату ємності. Звичайно, в Україні цей принцип вже працювати не буде. Привезений і розмитнений електрокар вже не підвладний ніякій гарантії. В такому випадку, перевірте максимальний асортимент нових автомобілів тієї моделі, яку ви хочете протестувати, щоб розуміти який шанс на ремонт у вас буде.

На що звертати увагу при виборі уживаного електромобіля?

1. Ретельно перевірити акумулятор

Попросіть продавця повністю зарядити акумулятор автомобіля для тест-драйву. Перш ніж почати, запам'ятайте, діапазон, який лишився у машини. Пам'ятайте про те, що електрокар відразу після підзарядки і запуску двигуна втратить за показниками близько 50 км пробігу – це особливість навіть нових машин. Слідкуйте за ними, а також за одометром. В кінці тест-драйву ви повинні перевірити подолані кілометри і дистанцію, що лишилась і, при необхідності, відмітити. Таким чином, ви можете принаймні оцінити або розрахувати, як далеко ви проїдете в повсякденному житті з електромобілем. Якщо результат дуже сильно відрізняється від інформації виробника, отриманої заздалегідь, то варто задуматися про інше авто.

2. Швидко зношуються

Велика перевага електричних автомобілів в тому, що вони мають на порядок менше деталей, які зношуються, ніж авто з ДВЗ. Проте, є деякі елементи, які особливо навантажуються в електрокарах. До них відносяться шини, гальма і ходова частина. Так, шасі в електромобілях має ту ж конфігурацію, як і в звичайних автомобілях і на наших дорогах буде страждати не менше. При виборі машини для себе обов'язково вимагайте пройти діагностику ходової частини, щоб розуміти в якому стані вам дістається машина. Огляньте при цьому гальмівні колодки і окремо стан протектора шин. Важливо, щоб гума була призначена для електромобілів, зазвичай вона більш тиха і з підвищеним коефіцієнтом опору коченню.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook