Уперше науковці NASA підтвердили наявність води на освітленій Сонцем стороні Місяця. Про це написав гендиректор американського космічного агенції Джим Брайденстайн у Twitter та повідомила NASA на прес-конференції 26 жовтня, передає ТСН.

Читайте також: В Україні заробітчан хочуть змусити платити податки: що відомо

Відкриття доводить, що вода може бути розподілена по поверхні Місяця і не обмежується холодними, затіненими сторонами.

NASA за допомогою інфрачервоного телескопа SOFIA змогло отримати зображення молекули води в кратері Клавіус – одному з найбільших на Місяці, який видно з Землі.

Дослідники спростували думку, що вода на Місяці є лише у формі льоду і сконцентрована на затемненій стороні. Вважалося, що на освітленій стороні води немає, оскільки вона швидко випаровується через нагрівання від Сонця.

"Ми вперше можемо підтвердити наявність води на сонячній стороні Місяця завдяки даним, отриманим з телескопа SOFIA. Пошук води на Місяці має ключове значення для наших дослідницьких планів в рамках програми Artemis. Ми ще не знаємо, чи можемо ми використовувати цю воду як ресурс, але наявність води на Місяці є ключовим для наших планів досліджень", – зазначив Брайденстайн.

В іншому дослідженні Пол Хейн із Департаменту астрофізичних і планетарних наук Колорадського університету в Боулдері разом із колегами з інших університетів США дослідили розподіл на поверхні Місяця так званих "холодних пасток" – областей, які завжди перебувають в тіні та куди ніколи не проникають промені сонця.

Читайте також: В Україні до кінця тижня з'явиться ліки від коронавірусу

За оцінками вчених, температура в цих областях завжди зберігається на рівні близько мінус 180 градусів. А тому, якщо в ці "пастки" колись потрапила вода, в замороженому стані, вона буде залишатися там досить довго.

У NASA кажуть, що ймовірно, це відкриття стане головним ресурсом для тривалих місій.

"Якщо ми маємо рацію, вода виявиться більш доступною для пиття, ракетного палива та всього іншого ", – говорять вчені.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook