Українська економіка і внутрішнє виробництво зокрема, можуть бути простимульовані на десятки мільярдів гривень. Для цього потрібно запустити виробництво біопаливних добавок до бензину та дизпалива, вважають прихильники біоетанолу.

Читайте також: Експерт пояснив, чому в Україні різко подешевшають "євробляхи"

Відкриття цього виробничого напряму дозволить підвищити енергонезалежність і дати потужний поштовх для зростання економічних показників. Таку думку висловлюють прихильники ідеї примусового додавання біопалива в нафтопродукти, викладеної в законопроекті №7348, який перебуває на розгляді у Верховній Раді України, повідомляє Бізнес Цензор.

Зокрема в ньому планують зобов’язати продавати паливо з обов’язковим встановленим рівнем домішки біопалива. Всі норми розроблені за участю “Держенергоефективності”. Авторство належить 35 депутатам з різних фракцій.

Очікується, що вже з 1 січня 2019 року в бензині і дизпаливі, які реалізуються на автозаправних станціях України, вміст біодобавок має бути не менше 3,4%. У 2020 році вимоги зростуть, і норми складуть не менше 4,8%. Ці показники розроблені для бензину. Для дизпалива значення трохи нижче. Так, з 1 січня 2019 року норма становитиме 2,7%.

Причиною для поступового зростання норм є відсутність необхідної кількості виробничих потужностей. Виняток зроблено для параметрів закуповуваних бензину і дизеля для Міністерства оборони і для Держрезерву.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що вже в 2020 році споживання рідкого біопалива зросте до 390 тисяч тонн. Цей обсяг ринку оцінюється із застосуванням котирувань Української енергетичної біржі. На початок лютого поточного року обсяг ринку склав 12,5 мільярда гривень.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter