У жовтні шанувальників астрономічних явищ чекає два зорепади: Драконіди та Оріоніди.

Читайте також: Назвали причину аномальної спеки у Європі

Про те, коли саме їх можна спостерігати, коли вони досягнуть піку і в яких частинах світу ці незвичайні явища буде видно найкраще – пишуть Українські новини.

Зорепад Драконіди

Зорепад Драконіди починається у перших числах жовтня, а свого піку досягає 8-10 числа. Зорепад відрізняється від інших тим, що метеорні потоки Драконіди найчастіше мають жовтуватий або червонуватий колір. Побачити зорепад можна близько сузір’я Дракона в Північній півкулі, тобто і в Україні. Насолоджуватися метеорних дощем можна відразу після заходу сонця і до опівночі.

Період його піку припадає на третю ночі. В годину ночі можна побачити 5-18 яскравих горючих часток.

Піки їх активності пов’язані з наближенням материнської комети до перигелию – найближчої до Сонця точки. Світило “розтоплює” комету, вивільняючи газ і пил.

Жовтневий зорепад буває кожен рік із 6 по 10 жовтня. Земля проходить через скупчення пилу та сміття, залишені кометою Джакобіні-Циннера.

Зазвичай метеорів буває не більше кількох десятків на годину, але бувають і винятки.

Читайте також: Українці побачать найбільший зорепад

Зорепад Оріоніди

Потоки метеорів почнуться 02 жовтня, а завершаться – 07 листопада. Пік їх активності буде спостерігатися протягом двох діб (20 і 21 жовтня). Цей зорепад вважається одним із найбільш видовищних. Він відрізняються великими розмірами, високою швидкістю, великим ступенем яскравості і особливим блиском у вигляді довгих розчерків (“хвостиків”). Кількість частинок комет, які будуть згоряти, у середньому складе від 15 до 22. Проходить він у сузір’ї Оріона, у нього наша планета щорічно входить приблизно 16 жовтня. Метеорний потік можна буде спостерігати і у Південній, і у Північній півкулі, але краще його видно саме у Північній.

Оріоніда є породженням знаменитої комети Галлея. Середня інтенсивність Оріонід – 20-25 метеорів на годину.

Не дивлячись на те, що зорепад Оріоніди дає невелику кількість метеорів на годину, він вважається одним із найкрасивіших і яскравих метеорних потоків. Також метеори Оріоніди дуже швидкі – 148 тисяч миль в годину.

Більшу частину падаючих метеорів зорепад дає після півночі, а пік падіння можна спостерігати за пару годин до світанку.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter