У 2018 році волинським садівникам, виноградарям та хмілярям з державного бюджету за цільовою програмою підтримки було виділено 12 млн 421 тис. грн. Ця сума на 4 млн перевищила дотації 2017 року. Втім розподіл коштів відбувся дуже підозріло.

Читайте також: Голова-мільйонер сільської ради на Волині витрачає кошти з державного бюджету на власний бізнес (відео)

Для отримання компенсації на витрати для ведення свого господарства (в основному, 80% коштів витрачених на саджанці) з Волинської області подали документи 13 підприємств. 9 з них змогли вибороти для себе дотації. 12 млн грн роз'їхались у Любомльський, Іваничівський, Володимир-Волинський, Ківерцівський та Луцький район.

Найцікавіше, що найбільші "шматки пирога" отримали підприємства, пов'язані з депутатами Волинської обласної ради. 

Начальник Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко

У 2016 році у Любомлі створили ТОВ "Волинська ягідка". Восени у 2018 році підприємство висадило 75 гектарів лохини у Шацькому районі. Вже у грудні Міністерство агрополітики повідомило про рекордну дотацію "Волинській ягідці" у розмірі 3 млн 178 тис. грн.

Засновниками підприємства юридично є Оксана Богдан, матір депутата Волиньради від "Радикальної партії" В'ячеслава Богдана, та Світлана Бондар, дружина депутата від БПП "Солідарність" і заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря. Також в документах значиться Ольга Погребенник, дочка подружжя Бондарів, яка нині мешкає у Києві.

Володимир Бондар з дружиною Світланою та дочкою

Виявляється, що усі три засновниці "Волинської ягідки" є серйозними бізнесвумен. За даними системи YouControl на жінок записані будівельні компанії, енергетичні, охоронні, аграрні фірми і контори, які займаються орендою нерухомості.

Читайте також: Як Кватирко дерибанить землю у волинських лісах

Слід відзначити, що ТОВ "Волинська ягідка" зареєстрована за тією ж адресою, що і ТОВ "Українська садова компанія", а директором обох підприємств є Сергій Маїло. А кінцевими бенефіціарами "Української садової компанії" є знов таки родичі депутата Волиньради В'ячеслава Богдана: матір Оксана і син Святослав.

До речі, В'ячеслав Богдан фактично підтвердив, що саме він є власником підприємства на урочистостях з нагоди висадки першої плантації лохини. Він власноруч вітав працівників, роздавав нагороди, був головним спікером. Обранець громади, по суті, навіть не приховував, що це підприємство належить йому, а не мамі-пенсіонерці.

В’ячеслав Богдан

"Сьогодні ми завершили перший етап нашого проекту, висадивши лохину на площі 75 га. На плантації ми будемо вирощувати 5 сортів ягід, серед яких є ранні, середньостиглі і пізні. Цьому моменту передували два роки напруженої праці з доланням бюрократичних перешкод і нелегкою роботою з підготовки площ під ягідники. В ті часи було багато скептиків, які не вірили в нас, сумнівалися, що ми зможемо реалізувати задумане, критикували. Сьогодні, коли все це позаду, ми вдячні владі і людям, які нас підтримали. Землі Шацького району – екологічно чисті і найбільш сприятливі для вирощування лохини. На них ми виростимо чисті, не забруднені агрохімією, ягоди, які користуватимуться попитом серед споживачів України і цілого світу", – виступив В’ячеслав Богдан.

"Волинська ягідка" намагалась витягти з держбюджету 2,5 млн грн на свої потреби під виглядом необхідності ремонту осушувальної системи в Шацькому районі. Проте на засіданні комісії з питань екології обранці громади засумнівались у прозорості запросу.

Водночас підприємство, за словами Шацького селищного голови, отримало чималу ділянку для ведення господарства без погодження селищної ради. "Волинська ягідка" отримала ділянку у користування безпосередньо від ОДА, що є грубим порушенням. Ця ситуація розглядалась на засіданні комісії з питань боротьби зі злочинністю та корупцією Волиньради.

До речі, Богдан підозрюється у підкупі виборців. За інформацією різних джерел, він купляв голоси на Любомльщині по 70 грн і завдяки цьому виграв вибори у головного конкурента – Бузулук.

Читайте також: Як Держгеокадастр на Волині допомагає дерибанити землі громад

Підприємство "Єврофрутгруп", яке отримало другу за величиною суму дотацій, а саме 2 млн 475 тис. грн, розташоване у селі Коритниця Володимир-Волинського району. Підприємство вирощує фрукти, горіхи, ягоди. Бенефіціарами підприємства є волинянин Леонід Крощук (він же директор) та Сергій Лук’янець з Житомирщини. Держава повернула "Єврофрутгруп" 2 мільйони 475 тисяч гривень.

Третя позиція – у ТОВ "Волиньсад" з Ківерців. Протягом 2018-го Мінагрополітики двічі своїми наказами виділяло кошти цій фірмі: в серпні і в грудні. Загальна сума підтримки склала 1 мільйон 884 тисячі гривень. Це підприємство також належить одному з депутатів Волинської обласної ради – представнику "Солідарності" Юрію Гупалу.

На четвертому місці — "Дари Волині" з Луцька. Це підприємство теж дотувалось двома траншами на загальну суму 1 мільйон 542 тисячі гривень. Його директором і кінцевим бенефіціаром є колишній депутат Луцькради Олександр Пилипович.

Понад 1 мільйон 175 тисяч отримало ще одне любомльське підприємство "Беррі Фарм Юкрейн". Тут теж вирощують ягоди лохини і розводять саджанці. Керує підприємством Анатолій Прилуцький. Він також очолює іншу "ягідну" фірму "Беріз енд Черіз", тільки вже у Луцьку.

Потрапила до переліку отримувачів державної дотації і заснована офшорними компаніями Кіпру і Греції фірма "Чорниця Волині". У цього любомльського підприємства той же директор і та ж сама адреса, що й у ТОВ "Україна Голд Сад". Тож дотації з держбюджету ці дві юрособи-близнючки отримують почергово. У 2017 пощастило "Голд Саду", а у 2018-ому понад 926 тисяч гривень з держбюджету надійшло "Чорниці Волині".

Майже 856 тисяч гривень надали фермерському господарству "Сад" і 290 тисяч гривень – фермерському господарству "Агроорганік" з Іваничівщини. 93 тисячі отримало ківерцівське ТОВ "Кліома сервіс".

За бортом цього разу опинилися ТОВ "Агрофілд компані" з Ратнівського району, ТОВ "Волта +" зі Старовижівщини та дві луцькі фірми "Астра" і "Агропромторг".

Підсобили аграріям і з бюджету Волинської області. За Комплексною програмою розвитку галузі АПК на 2016-2020 роки минулоріч спрямували в районні бюджети і бюджети ОТГ на підтримку садівництва і ягідництва субвенції на майже 51 тисячу гривень.

За матеріалами Громадське. Волинь

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook