У жительки Луцького району діагностували ехінококоз.

Читайте також: На Волині молода жінка "підчепила" небезпечну хворобу

Про це повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі.

Жінка протягом останніх трьох років відмічала больові відчуття та тиснення у правому підребер’ї, проте за медичною допомогою звернулась лише в серпні поточного року, коли біль значно загострились, з’явилися виражені розлади травлення та підвищення температури тіла до 39,5 °С.

Після ультразвукової діагностики органів черевної порожнини та серологічного дослідження крові на наявність антитіл до паразитів, було встановлено діагноз "Паразитарна кіста печінки, ехінококоз". 

Остаточний діагноз підтверджено гістологічно уже після  проведеного хірургічного втручання.

В результаті епідрозслідування в осередку захворювання встановлено, що в господарстві тривалий час утримувались свійські тварини (свині) та собака. Профілактична дегельмінтизація собаки проводилася не регулярно. Імовірним фактором передачі став контактно-побудовий шлях, зараження відбулось внаслідок недостатнього дотримання правил особистої гігієни та утримання свійських тварин.

Останній випадок ехінококозу в області був зареєстрований в Старовижівському районі у 2016р.

Ехінококоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини личинкової форми ехінокока, яка обумовлює клінічну картину захворювання – появу кіст (пухирів) у печінці, легенях, мозку та інших органах. Личинка паразита вражає у 70% випадків печінку, у 20% — легені, нерідко призводить до інвалідності, а у занедбаних формах може закінчитися летально.

Джерелом захворювання для людини  найчастіше є собаки, котрі заражаються при поїданні уражених ехінококом органів сільськогосподарських чи диких тварин.

Виявити  хвору сільськогосподарську тварину (свиню чи велику рогату худобу), можна вже після її забою, коли на легенях чи печінці тварин знаходить пухирці, наповнені рідиною. Ці органи не можна ні в якому разі згодовувати собаці. Їх потрібно спалювати.

Зараження ехінококом відбувається при вживанні в їжу ягід, овочів, фруктів забруднених фекаліями собак та через немиті руки, після контакту з зараженими тваринами. Найбільший ризик зараження мають люди, які тісно контактують з тваринами, у першу чергу, з собаками, вівцями (при догляді за ними та їх стрижці).  Людина не заражає.

Читайте також: У місті на Волині жінка "підчепила" смертельну хворобу на присадибній ділянці

Клінічні прояви ехінококозу дуже різноманітні та залежать від локалізації ехінококових кіст. При ехінококозі печінки хворі скаржаться на тиснення та біль у правому підребер’ї або надчеревній ділянці, збільшення розмірів живота, лихоманку. Ехінококоз легенів проявляється болями у грудях, лихоманкою, кашлем. Ехінококова кіста росте повільно, у зв’язку з чим, клінічні прояви захворювання виникають пізно, коли досягають значних розмірів. Дуже небезпечні при ехінококозі ускладнення, які пов’язані з розривом пухиря або його нагноєнням. Розрив пухиря відбувається під дією травми, іноді незначної. Це веде до обсіменіння черевної порожнини і розвитку в ній множинних ехінококових пухирів та перитоніту. Ехінококова рідина, що вилилася, може призвести до анафілактичного шоку і смерті хворого.

Діагноз підтверджується під час інструментального обстеження (ультразвукового дослідження органів черевної порожнини, рентгенографії органів грудної клітини, комп’ютерної або магнітно – резонансної томографії) та серологічного дослідження крові. А ось остаточний діагноз встановлюється після оперативного втручання, яке переважно і є основним методом лікування цього захворювання. Після такого втручання досліджується вміст виявленої кісти і під мікроскопом у ній знаходять личинкову стадію ехінокока.

Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є оперативний, тобто хірургічний, під час якого з печінки або іншого органу видаляють паразитарну кісту.  Питання медикаментозної терапії при ехінококозі вирішує лікар індивідуально для кожного випадку, бо все залежить від розміру кіст, давності, локалізації.

Заходи боротьби з ехінококозом повинні бути направлені, в першу чергу на охорону навколишнього середовища від забруднення  її  відходами тваринництва з метою попередження ураження ехінококозом собак та диких м’ясоїдних тварин. Для чого необхідно:

– дотримуватися санітарних норм при забої худоби;

– знищувати уражені ехінококом органи (печінку, легені) тварин (овець, кіз, свиней, корів) забитих у домашніх умовах;

– не допускати згодовування собакам органів уражених ехінококом;

– періодично обстежувати собак, проводити їм дегельмінтизацію (згідно вимог — на спеціальних майданчиках, грунт яких потім піддають знезараженню).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook