До журналістів звернулася мешканка Нововолинська, обурена наданням медичних послуг. За її словами, отримавши направлення від сімейного лікаря на рентген, в поліклініці відмовилися робити обстеження.

Читайте також: Що робити, якщо ви захворіли на грип чи ГРВІ: поради Супрун

Про це повідомляє БУГ.

55-річна Світлана Власюк з температурою і кашлем звернулася до свого лікаря Тамари Сергеєвої в амбулаторію, яка розташована на проспекті Дружби. Розповідає, що після Різдва вирішила взяти талон на 8-ме січня, та були лише не 9-те. На прийомі жінці дали направлення на рентгенографію грудної клітки в 22 кабінет поліклініки НЦМЛ.

"Прийшла на рентген, а мені кажуть, що не роблять за направленнями з амбулаторій. Послали в 3-поверхове приміщення лікарні, на перший поверх. Там також не хотіли робити. З криками та скандалами напросилася на обстеження, зробили. Медсестра ще перед тим обурювалася і казала до когось: "А що вже можна", – розповідає Світлана.

Коли жінка отримала знімок і повернулася до свого сімейного лікаря, то зі здивуванням почала розпитувати для чого ж посилати, якщо там (в рентгенкабінеті поліклініки, – ред.) відмовляють в обстеженні. Лікар відповіла, що до обіда всі приходили зі знімками і нічого не казали.

"Я з температурою, підозрою на запалення легень, повинна бігати по кабінетам і просити, щоб мені зробили рентген, маючи направлення? Вже готова була і заплатити, щоб зробили. Таке ставлення до пацієнтів не є нормальне", – обурюється жінка.

Додамо, що згідно з медичною реформою, сімейні лікарі та педіатри приймають пацієнтів у амболаторіях і надають первинну ланку медичної допомоги, входить також перелік безплатних послуг (загальний аналіз крові (з лейкоцитарною формою) й сечі, аналіз на цукор, холестерин, вимірювання тиску, електрокардіограма, швидкі тести на вагітність, ВІЛ і тропонін).

Читайте також: Чи можуть українці викликати сімейного лікаря додому: пояснення Супрун

І вже на наступний день, 10 січня, головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Попіка розповіла, що в Нововолинській центральній міській лікарні роблять рентгенографію за направленням сімейного лікаря і що інцидент з відмовою в обстеженні, це непорозуміння, яке вже обговорили з головним лікарем НЦМЛ.

Як пояснила Попіка, Наказом Міністерства охорони здоров’я від 19.03.2018 № 504 "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги" затверджений перелік лабораторних та інструментальних діагностичних досліджень, що здійснюються у межах медичних послуг з надання первинної допомоги.

Для проходження інших обстежень сімейні лікарі дають направлення до закладів охорони здоров’я з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги до спеціаліста. Спеціаліст же дає направлення на обстеження (наприклад, УЗД чи рентгенографія).

Читайте також: Як відрізнити грип від застуди: корисні поради

"У Нововолинську немає спеціаліста-пульмонолога, тому фактично виходить так, що немає кому виписати направлення на проходження рентгенографії. Та ці моменти ми погодили з керівництвом НЦМЛ і за направленнями від сімейного лікаря обстеження роблять. З жінкою вийшло непорозуміння, щось не так мабуть зрозуміли", – розповіла Ольга Попіка.

Вона також додала, що з початку року за направленням з амбулаторій рентгенографію пройшло 106 пацієнтів, з них 31 – пільгові категорії

"Виходить така ситуація, що між наказами і діючою системою є нестиковки. З 1-го липня має вводитися послуга «Безкоштовна діагностика». Національна служба здоров’я України оплатить чіткий перелік діагностичних і лікувальних послуг (має бути 54). А поки що певні послуги, в тому числі й рентгенографію легень, роблять безплатно пацієнтам амбулаторії, бо це погоджено з головним лікарем НЦМЛ", – пояснює ще раз головний лікар Центру ПМСД.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter