У сільській раді на Волині виник земельний конфлікт, врегулювати який взялася місцева прокуратура та господарський суд. Мова йде про Баківцівську сільську раду, яка нещодавно намагалася привласнити 15 земельних ділянок загальною площею 920 гектарів. Але, господарський суд наклав арешт на ці ділянки та заборонив сільраді ухвалювати будь-які рішення щодо цієї землі.

Читайте також: Чим запам'ятався волинянам скандальний "регіонал-перевертень" Волошенюк

Баківцівська сільрада цьогоріч з порушенням вимог Земельного кодексу України проінвентаризувала та зареєструвала право комунальної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що перебувають у користуванні ДП "Дослідне господарство "Перемога".

Зазначимо, що такі рішення не приймаються без згоди сільського голови та місцевих депутатів. Баківцівською сільрадою уже декілька скликань поспіль керує Руслана Пастерук. Очільниця сільради плідно співпрацює з Аграрною партією, яку на Волині очолює колишній регіонал Ігор Волошенюк. Крім того, Руслана Пастерук зареєструвалася кандидатом у депутати Боратинської сільради саме від цієї партії. З нею у списку йдуть такі відомі у Луцькому районі особистості,  як депутат облради Юрій Цейко, депутат райради Вадим Веремчук, в.о. старост села Лаврів Світлана Герасимчук та сіл Промінь, Коршовець, Верба'їв, Мстишин, Лучиці – Вікторія Косарук.

З земельними ділянками у родини Руслани Пастерук взагалі цікава історія, адже згідно з щорічною декларацією, її сім'я має у власності аж дев'ять земельних ділянок у селі Баківці (1818 м.кв., 11516 м.кв., 6666 м.кв., 2894 м.кв., 2224 м.кв., 1818 м.кв., 5088 м.кв., 7092 м.кв., 2500 м.кв.), а також пай у селі Радомишль (спадщина). Що цікаво, усі земельні ділянки Пастеруки отримали майже одночасно, у період з 3 по 8 серпня 2012 року. Ще одна випадковість, саме у цей період очільник Волинської Аграрної партії Ігор Волошенюк займав високу керівну посаду у Луцькому районі.

Читайте також: На виборах до Торчинської ОТГ виборців підкуповують курчатами та комбікормом

Крім того, примітно, що чоловік Руслани Пастерук працює на тому ж підприємстві,  у якого сільська рада хотіла відібрати землі. Згідно з щорічною декларації Пастерук за минулий рік там отримав заробітну плату у сумі 48 193 гривні.

За прийняті незаконні рішення повинні нести відповідальність і депутати Баківцівської сільради, які першочергово повинні дбати про добробут громади, а не чужі корисливі інтереси  чи власне збагачення. Зокрема, до списку Аграрної партії у Боратинську громаду потрапила і теперішній депутат Баківцівської сільради, директор Радомишльської школи Лариса Борейко.

Отже, попри включення сільрадою у межі населених пунктів сіл Баківці та Озеряни цих земельних ділянок, вони залишаються у державній власності та не можуть перейти у комунальну власність, відтак орган місцевого самоврядування не вправі ними розпоряджатися.

Але, не дивлячись на це, Баківцівська сільрада лише у липні цього року прийняла понад 200 рішень про надання громадянам дозволів на виготовлення проектної документації із землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок в межах двох гектарів із масиву земель державної власності.

Аби запобігати відчуженню державної землі сільською радою, прокурори домоглися накладення на неї арешту та заборони вчиняти щодо неї будь-які дії.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook