У Кульчині Ківерцівського району можуть закрити початкову школу. Однак батьки майже сорока учнів проти такого рішення влади.

Читайте також: Українських вчителів планують перевести на контракт

Жителі Кульчина переконані, що їхня школа цілком самодостатня. Мовляв, за рахунок маленьких кульчинців, яких пропонують довозити у Клепачів, хочуть врятувати від закриття тамтешню ЗОШ I-II ступенів. Адже в клепачівській дев’ятирічці навчається майже стільки дітей, як у початковій школі Кульчина. Про це ІА Волинські Новини розповіла Оксана Сидорчук і попросила журналістів розібратися у ситуації.\

Прокоментувати ситуацію журналісти попросили голову Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк та директора Кульчинської школи Вікторію Леплянську.

"Відразу хочу заспокоїти батьків, що посеред навчального року ніхто закривати ЗОШ I ступеня в Кульчині не буде. Понад те, можливо, її взагалі не доведеться закривати. Це питання нині на стадії обговорення. Ми зустрічалися з громадою Кульчина, радилися, як зробити так, щоб діти отримували якісні освітні послуги. У місцевій школі нема спортзалу і актової зали, діти не отримують гарячого харчування. 36 школярів навчаються у дві зміни, адже на чотири класи ‒ дві класні кімнати. Є можливість довозити дітей на навчання у Клепачів, там просторіше приміщення школи, кращі умови. Дорога прекрасна, ОТГ має в розпорядженні два шкільні автобуси. Є ймовірність, що наступного року буде ухвалено закон, який передбачає утримання за рахунок держави початкових шкіл, де навчається менш як 40 учнів. Якщо ж утримання кульчинської школи лежатиме на плечах ОТГ, ми будемо змушені шукати оптимальні варіанти. У нас була схожа ситуація в селі Озерце. Батьки виступали проти закриття школи, поки на п’ятьох вчителів не залишилося 10 учнів. Зараз дітей довозять на навчання у Жидичин, усі педагоги працевлаштовані. Задоволені і батьки, і учні, і вчителі", ‒ каже голова Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк.

Читайте також: На Волині батьків школярів притягнули до відповідальності за булінг

"Так, у нашій школі не вистачає класних кімнат, але в приміщенні зроблено ремонт, перекрито дах, є внутрішні вбиральні. У нас пічне опалення, це суттєво економить витрати на утримання закладу. У Кульчині з 2020 року закриють ФАП, вивільниться приміщення, в якому можна облаштувати класні кімнати. Кількість учнів у нас не зменшиться, маємо прекрасні умови для навчання, вчителі забезпечені технічними засобами. Ми хочемо зберегти школу, яка працює в селі майже 80 років", ‒ каже директорка ЗОШ I cтупеня села Кульчин Вікторія Леплянська.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook