Утилізацією небезпечних медичних відходів займаються спеціалізовані організації, яких на Волині немає, тож обласні лікарняні заклади укладають угоди з підприємствами з інших регіонів.

Читайте також: У Кабміні повідомили, чи введуть в Україні знову жорсткий карантин

Про це Суспільному розказала заступниця керівника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Вікторія Тимощук.

"Використані маски, рукавички, шприци, медичні інструменти, набори для проведення діагностичних аналізів відносяться до категорії В епідемічно небезпечних медичних відходів, які потребують правильного поводження з ними, тобто збору, маркування, знезараження, дезінфекції, транспортування і утилізації", – сказала Вікторія Тимощук.

Вона відзначила, що зібрати використані маски та рукавички в людей – проблема, тому переважно вони надходять на полігон твердих побутових відходів. Аби уникнути розповсюдження інфекції, на думку екологів, необхідно було би організувати відповідні пункти збору медичних відходів у населення.

Своєю чергою, керівник КП "Луцькспецкомунтранс" Сергій Андрієвський розповів, що маски та рукавички в побутових відходах лучан майже не трапляються.

"Медичні відходи до нас не потрапляють, вони утилізуються іншою організацією, тож саме в побутових відходах масок і рукавичок дуже мало", – зазначив він.

Речниця КП "Луцькводоканал" Ольга Федоренко зауважила, що фіксуються поодинокі випадки потрапляння засобів індивідуального захисту в каналізаційну систему міста.

"У нас інша проблема з каналізацією. Найчастіше вона забивається вологими серветками, адже багато хто вважає, що ці серветки – паперові, однак насправді вони не розчиняються у воді", – сказала Ольга Федоренко.

Тим часом пересічні лучани поділилися, що мають кілька захисних масок із тканини, які періодично перуть, або використовують аптечні, які згодом викидають. А пенсіонерка Феофанія Сенюк розповіла, що може змайструвати захисну маску за пів години, лиш би був матеріал, і додала, що переважно місцеві пенсіонери або шиють маски самотужки, або використовують одноразові медичні маски декілька разів.

Читайте також: В Україні почали розслідувати смерті лікарів від COVID-19: що відомо

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook