Українські ліси масово знищують. Вирубують навіть червонокнижні цінні породи.

Читайте також: Дубова лихоманка: браконьєри зухвало вирубували дерева просто на очах у судді. ВІДЕО

Про це йдеться в "УКРОП Волинь".

Під час робочих візитів народного депутата Ірини Констанкевич на Полісся в кожному селі розповідають – ліс ріжуть, ліс вивозять, ліс крадуть… Якщо колись ситуація була досить критичною, проте мала шанс на виправлення, то зараз наглість деяких держпідприємств чи "лісових браконьєрів" довела українське лісництво фактично до межі екологічної катастрофи.

У селі Воєгоща, що у Камінь-Каширському районі селяни стали виходили на акцію протесту, адже тут вирубують сотні гектарів дерев. Місцеві чиновники і лісівники твердять – жодних порушень немає, дерева вирубують згідно плану. Та селяни вийшли на протест, з вимогою припинити знущання над природою. Адже вирубки загрожують і молодим насадженням, і зникненням ягід та грибів. Люди кажуть, дерева виламують з корінням.

Читайте також: Ціле село на Волині повстало проти вирубування лісу. ВІДЕО

"Масове винищення, варварське винищення лісу, варварське відношення до лісу. Що ми дітям залишимо, онукам? А самі як жити будемо?", – розповідає житель села Воєгоща Іван Литвинчук.

Для багатьох жителів Полісся ліс – єдиний годувальник. Роботи в селі немає, заробляють під час ягідно-грибного сезону. А якщо масово нищити насадження ударними темпами, відомі на всю Україну поліські ліси перетворяться на пустелю. А більшість сімей опиняться за межею бідності.

Місцева влада на протести селян заявляє: загрози лісам немає. В унісон з лісівниками твердять, спустошені території, де росли молоді сосни, невдовзі самі оновляться.

Читайте також: Волинянину «світить» до трьох років тюрми за крадіжку дерев

Нещодавно Верховна Рада України ухвалила законопроект № 5495 "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів".

"Мета прийняття даного законопроекту, це збереження українських лісів та посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу. Даним законом, за незаконну вирубку лісу передбачається штраф від 17 тисяч гривень до 25, що вдвічі більше, ніж до цього моменту. Ми повинні боротися за екологію та зупинити масове знищення українського лісу", – зауважила Ірина Констанкевич.

Додамо, що законопроектом передбачено за контрабанду матеріалів рідкісних порід дерев – позбавлення волі від 3-х до 5-ти років або від 10-ти до 12-ти років із позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3-х років, якщо це вчинено організованою групою чи у великих розмірах.

Читайте також: На Волині незаконно рубають ліс

З метою підсилення позиції України в переговорах із міжнародними партнерами та забезпечення збереження природних ресурсів законопроектом пропонується доповнити  мораторій на експорт лісу-кругляка обмеженням споживання лісу всередині країни.

Крім того, Кабінету Міністрів України пропонується розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України та визначити першочергові обсяги робіт щодо відновлення лісів і лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб,  інших лісогосподарських заходів, а також порядку і способів їх проведення.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter