У зв’язку з виявленням на території Любешівського району регульованого шкідливого організму – західного кукурудзяного жука, 13 вересня запровадили карантинний режим на площі 0,2976 га.

Читайте також: На Волині через сильні опіки помер чоловік

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Вперше на території Волинської області західний кукурудзяний жук був виявлений у 2017 році методом феромонних пасток. Карантинний режим запроваджений вже у таких районах як: Володимир-Волинський, Горохівський, Іваничівський, Ковельський, Локачинський, Луцький, Ратнівський, Старовижівський, Турійський на площі 406,2376га.

Імаго шкідника живляться пилком, маточковими стовпчиками, незрілими зернами, листям кукурудзи. Крім цього, жуки можуть живитися пилком інших рослин з родин гарбузових, бобових, злакових, складноцвітих. Вони пошкоджують зерно в молочній стиглості на верхівках качанів і "виїдають" паренхіму між жилками листків.

Не меншу загрозу становлять личинки,  пошкоджуючи кореневу систему на ранньому етапі розвитку кукурудзи. Що може призвести не лише до ослаблення, а й до загибелі рослин. Ослаблені рослини стають сприйнятливішими до різних захворювань, за рахунок того, що жуки та личинки є переносниками різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми "гусячої шиї". При цьому стає повністю або частково неможливий механізований збір врожаю.

Читайте також: На Волині мотоцикліст та двоє пасажирів злетіли у кювет

Найбільшому ризику піддаються поля, де кукурудза вирощується як монокультура. Важливими заходами боротьби є наступні:

– проведення ретельного огляду та фітосанітарної експертизи насіннєвого матеріалу і товарних партій кукурудзи, що ввозиться  з-за кордону;

– дотримання сівозміни, що включає зернові, багаторічні трави, конюшину, люцерну, просапні культури –  висівати кукурудзу на одному і тому ж полі можна лише через 3 роки, не допускаючи монокультури кукурудзи;

– глибока зяблева оранка – знищується основна частина зимуючого запасу шкідника, шляхом вимерзання яєць;

– використання для посіву сортів та гібридів кукурудзи, що мають густу розвинену кореневу систему;

– обробка рослин дозволеними до використання проти жуків фітофага інсектицидами Кайзо, ВГ, Казате Зеон 050 та інші, дозволені згідно "Переліку…";

– внесення в ґрунт при сівбі гранульованих препаратів проти личинок шкідника;

– щорічне обстеження посівів кукурудзи маршрутно-візуальним методом з використанням феромонних пасток (1 пастка на 5 га).

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter