У громаді, яка знаходиться під Луцьком, продовжують розкрадати місцевий бюджет.  Загалом, через державні закупівлі та тендери місцеві підприємці збагатилися на десятки мільйонів гривень. Перед місцевими виборами до цієї схеми долучився і місцевий священник, який балотується в депутати.

Читайте також: Як підставні особи стабільно виграють тендери на ремонт доріг в Підгайцівській сільраді

Підгайцівська ОТГ унікально підходить до ремонту доріг. Вулиці, провулки, тротуари і дороги – бруківкою тут укладають буквально все, навіть… з’їзд на пасовище. Про це пише ІА Волинські новини.

І причина такого вибору не в смаках мешканців чи намаганні здешевити роботи. Просто у дружини сільського голови Юрія Семенюка, Лариси є бізнес: цех з виготовлення бруківки. Бізнес, судячи з декларації неофіційний, але на життя в чималому будинку та недешеві автівки – вистачає.

Підгайцівська ОТГ не просто підтримує місцевого виробника, а й більшість ремонтних робіт замовляє теж в місцевих ФОПів. Фізичні особи-підприємці ремонтують дороги, укладають бруківку, ремонтують приміщення та виконують десятки замовлень. А за це – отримують десятки мільйонів гривень з бюджету громади.

Схема в Підгайцівській ОТГ доволі проста: всі закупівлі проводяться як допорогові, адже вартість робіт заявляється на сотню-дві меншою, аніж 200 тисяч гривень. Так вдається швидко і легко провести закупівлю і майже в день її оголошення підписати договір з виконавцем.

37 мільйонів для династії ремонтників Штефанеса

Серед усіх переможців закупівель аж шестеро мають прізвище Штефанеса. Саме їм дісталася найбільша частка таких оборудок. З цими підприємцями в Підгайцях працюють вже не один рік. Але якщо у 2017 та 2018 році Підгайцівська тоді ще сільська рада працювала з батьком і сином Георгієм та Євгеном Штефанесою, то у 2019-му до сімейного підряду додалися нові члени родини.

Читайте також: Голова Підгайцівської ОТГ зухвало порушив закон на сесії, йому загрожує кримінал

Так, з 2016 по 2019 роки тендери вигравали ФОП Штефанеса Євген Георгійович (65 закупівель), ФОП Штефанеса Георгій Олексійович (46), ФОП Штефанеса Наталія Василівна (22), Штефанеса Лариса Василівна (7), ФОП Штефанеса Андрій Георгійович (7), ФОП Штефанеса Інга Георгіївна (7). Загальна сума договорів 36,867 мільйона гривень. Всі Штефанеси зареєстровані за двома адресами: с. Піддубці, вул. Київська 108а (Євген Георгійович, Георгій Олексійович, Лариса Василівна) та Підгайці, вул. Підгаєцька, 6 (Наталія Василівна, Інга Георгіївна, Андрій Георгійович).

Причому, місцеві умільці бралися за будь-яку роботу: ремонт вулиць, доріг і тротуарів, заміну вуличного освітлення, реконструкцію спортивного майданчика, ремонт адмінбудинку сільради та інші.

Місцевий депутат

І хоч підряд Штефанес отримав підрядів на понад три десятка мільйонів гривень, місцевим ФОПам ще дісталися шматки бюджетного пирога. Стабільно договори на поточний ремонт доріг, укладення бруківки діставалися за тією ж схемою (до 200 000 грн) Хаблюку Миколі Миколайовичу.

З 2018 по 2019 рік він уклав 46 угод на загальну суму 8,5 мільйона гривень.

На сайті Підгайцівської ОТГ йдеться, що Микола Миколайович Хаблюк – депутат місцевої громади від села Крупа. Згідно з даними його декларації, лише у 2018 році він заробив майже 4 мільйони гривень доходу від підприємницької діяльності. У відкритих джерелах є відомості про те, що цей підприємець брав участь в закупівлях лише від одного замовника – Підгайцівської сільради.

Священик-кандидат в депутати, член виконкому і підприємець

Угод на суму понад 2,5 мільйона гривень заключила Підгацівська ОТГ з підприємцем Нестером Русланом Борисовичем. Він теж ремонтував догори та вулиці в громаді.

Цікаво, що Руслан Нестер – священник, благочинний УПЦ села Крупа. А ще – він член виконкому Підгайцівської сільської ради. І співпрацює він як підприємець тільки зі своєю громадою. Цікавим є той факт, що священник є кандидатом в депутати Романівської сільради, яка приєднується до Підгайцівської ОТГ. Днями під час свята відкриття районної ялинки перед громадою виступив її очільник Юрій Семенюк, який закликав голосувати за священнослужителя. Мовляв, "якщо батюшка буде депутатом, то такі "миколайчики" будуть кожного місяця", – заявив Семенюк, пожертвувавши кошти на церкву.

Дорогі дороги для початківців

В списку переможців закупівель Підгайцівської сільської ради подібних підприємців – хоч греблю гати. До прикладу, є серед них і зовсім молоді початківці, які в перший рік своєї роботи почали отримувати мільйони гривень за підряди від громади.

Читайте також: Підгайцівська сільрада орендує авто у лучанки за 200 тисяч в рік

Так, 22-річний підприємець Артур Шиманський лише за 2019 рік уклав 31 угоду на суму 4,7 мільйона гривень. Причому це були підряди як на грейдерування доріг, так і на їх поточний ремонт. Він постачав громаді модулі автобусних зупинок, секції трибун, опори для вуличного освітлення. Одним словом, виявився він багатопрофільним підприємцем.

Зареєстрований він за адресою село Крупа, вулиця Зелена, 10. А зовсім поруч, на вулиці Зеленій в будинку №14 мешкає інший підприємець – 23-річний Дмитро Соколюк. З ним укладено 9 угод на суму 1,690 мільйона гривень.

Сергій Олександрович Бєлов – теж початківець в підприємництві, але вже має хороший старт. Щойно, 18 вересня 2019 року 40-річний мешканець села Піддубці зареєструвався підприємцем, як уже 25 вересня з ним Підгайцівська сільська рада укладає перший договір. Загалом, за три місяці підприємницької діяльності, сільрада уклала з Сергієм Бєловим 4 договори на суму 3, 021 мільйона гривень. Причому ФОПу, який має кілька місяців досвіду роботи довірили капітальний ремонт двох відрізків вулиць на суму 1,4 та 1,2 мільйона гривень. Причому, закупівля оформлена блискавично: того ж дня, буквально за кілька хвилин після створення закупівлі.

Тільки за 1 місяць місцевий підприємець Віталій Редчук уклав з Підгайцівською сільською радою три договори на суму понад 3 мільйони гривень за ремонт тротуарів на трьох вулицях. А Микола Мартинюк за рік уклав 11 договорів з сільрадою на 6 мільйонів гривень за ремонт тротуарів та доріг.

Це – далеко не повний перелік всіх контрагентів, з якими підписує договори Підгайцівська сільська рада, а лише ті, хто уклав договори на загальні суми понад мільйон гривень. Всього ФОПів, які ремонтують дороги, тротуари і обкладають все бруківкою на території громади – більше десятка. Всі вони блискавично виграють закупівлі, буквально за кілька хвилин. Всі – багатопрофільні, можуть як вкласти бруківку, так і капітально відремонтувати дорогу, або ж придбати електроопори. Всі брали участь в допорогових закупівлях на неконкурентних торгах.

Читайте також: Голову Підгайцівської ОТГ побили невідомі, сім'ю зв'язали, а будинок пограбували

З одного боку, розвиток місцевого бізнесу і малого підприємництва – запорука процвітання громади. Але це може відбуватися за тих умов, коли немає відкатів, корупційних ризиків, "договорняків". А ось в відсутності таких взаємин між Підгайцівською сільрадою та місцевими підприємцями доводиться сумніватися. Бо, по-перше, концентрація такої кількості підприємців, які виконують мільйонні замовлення, на один квадратний метр в громаді щось аж надто велика. Варто враховувати ще й те, що майже всі дороги тут мостять бруківкою, яку, за збігом обставин виготовляє незадекларований цех дружини сільського голови. А ось обладнання для виготовлення бруківки купував Юрій Семенюк за кошти Підгацівської сільської ради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook