Правоохоронні та контролюючі органи Ковельщини розписалися у неспроможності припинити розкрадання піску на території Дубівської сільської ради.

Читайте також: Камінь спотикання: на Волині черговий скандал через бурштин (відео)

Про це злодійство біля Ковеля місцеві журналісти повідомляли уже не вперше. На території колишнього льонозаводу невідомі особи роками грабують ґрунт, повідомляє Район.Ковель.

Згідно статті 23 Закону України "Про надра", землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спецдозволів та гірничого відводу видобувати лише корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів. А що бачимо насправді?

Крадії піску заглиблюються в ґрунти набагато більше, ніж два метри. Згодом, важка техніка підрівнює земельну ділянку, намагаючись приховати масштаби екологічного вандалізму.

На супутниковому фотознімку добре видно об’єми крадіжок державних надр. Характерно, що все це відбувається "під носом" керівництва Дубівської об’єднаної територіальної громади та на її землях.

Земельні ділянки, на яких тривалий час "хазяйнують" "генерали" піщаних кар’єрів, мають своїх власників: Дубівську сільську раду, яку очолює Роман Троцюк; приватне акціонерне товариство "Ковельльон", власником якого є колишній директор льонозаводу Віталій Шевело та МПП "Віктор", власник і директор якого Олег Клюнда одночасно є директором "Ковельльону".

З відкритих публічних ресурсів відомо, що до 27 травня 2019 року власницею МПП "Віктор" була Оксана Шевело – донька Віталія Шевела, а директором значився Віталій Озимук, засуджений 15 травня 2014 року Ковельським міськрайонним судом за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України до двох років обмеження волі з випробувальним терміном на один рік. Причому, згідно даних про медичних працівників закладів охорони здоров’я міста Ковеля, які опубліковані на офіційному сайті Ковельської міської ради, Оксана Шевело працює на посаді лікаря–невропатолога Ковельського МТМО. Такий ось "синдикат" виходить!

До речі, цільове призначення земельних ділянок Дубівської сільської ради, де розкрадається пісок: "Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі" та "Для іншого сільськогосподарського призначення".

Читайте також: "Найбільше про справедливість кричать злодії": як волинсько-німецьке підприємство "вбиває" землі та грубо порушує закон

У 2016 році Ковельська місцева прокуратура на підставі матеріалів міськрайвідділу СБУ відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 240 КК України (Порушення правил охорони надр). За такий злочин передбачено штраф у розмірі до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років.

Для проведення досудового розслідування справу з прокуратури передали до відділу поліції. У ході проведення слідчих дій встановили, що на тодішній вулиці Ватутіна (№ 101А), незаконно влаштовали піщаний кар’єр та з використанням потужної техніки здійснюється видобуток та вивезення піщаної суміші.

Тоді правоохоронці з’ясували, що незаконний видобуток піщаної суміші здійснювався на земельних ділянках МПП "Віктор". 11 липня 2016 року о 12 годині з території (нині – вул. Володимира Кияна, 101А) було зафіксовано виїзд вантажного автомобіля (державний номер АС 6503 ВО), який належить засновнику ПрАТ "Ковельльон". Вантажний відсік був заповнений піщаною сумішшю. З метою перевірки законності дій водія, вказаний транспортний засіб був зупинений у Ковелі на вулиці Ярослава Мудрого.

У водія вантажівки будь–яких документів на переміщення піску не виявилося, від пояснень він взагалі відмовився. Для з’ясування усіх обставин події до Ковельського відділу поліції по телефону був викликаний директор ПрАТ "Ковельльон", який не з’явився і не дозволив проводити огляд належної підприємству території.

Розслідування проводила старший слідчий Ковельського ВП ГУ НП у Волинській області капітан поліції Надія Сметюхпроцесуальним прокурором був Олександр Омельчук.

Надія Сметюх відома тим, що "похоронила" кримінальну справу за фактом зруйнування бомбосховища на вулиці Сагайдачного у Ковелі. Також вона безцеремонно "відмазує" міську владу від очевидної кримінальної відповідальності.

Пригадується розслідування за фактом підробки рішень виконкому, де головним фігурантом ганебної оборудки був ні хто інший, як міський голова Олег Кіндер. Ще не встигла Надія Сметюх прийняти розслідування, як "підслідний" виконком отримав від неї заяву на покращення житла, і за якихось двадцять днів "поставив" молоду міліціонерку на облік першочергового отримання квартири. Чи варто дивуватись, що вже через два тижні слідча винесла постанову про закриття кримінального провадження "в зв’язку з відсутністю в діях службових осіб складу злочину"? Суд двічі скасовував її постанови, як передчасні, зроблені "без належного вивчення та перевірки всіх доводів заявника". Далі слідство тривало, як мокре горить, а Надія Сметюх була нагороджена Головним слідчим управлінням МВС України відомчою відзнакою "за сумлінну працю, високий професіоналізм". Оце так "професіоналізм"?!

Чим закінчилася кримінальна справа по крадіжці піску? Чи дійшла вона до суду? У Єдиному реєстрі судових рішень після ухвали від 14 липня 2016 року згадок про неї більше немає. Можна здогадатися, який був "фінал", якщо зважати на той факт, що розкрадання піску тут лише набирало обертів. І до цього нема нікому діла – ні місцевій владі, ні екологічній службі, ані іншим компетентним органам.

Читайте також: У місті на Волині місяць не буде води

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook