У Рокинівському музеї-скансені (під відкритим небом) історії сільського господарства беруть гроші не тільки з відвідувачів, які заходять в музей, а навіть з тих, хто просто гуляє поруч.

Читайте також: Під Луцьком у музеї-скансені побудували унікальну хатину

Нещодавно у Фейсбук з'явився пост про те, як учасник АТО разом зі своєю дівчиною прогулювався біля музею скансену, за що у них попросили гроші.

"Громадо, то ми так зустрічаємо гостей? Мені було ніяково. Приїхав мій АТОшник додому, на свій день народження. Приїхав з дівчиною з прифронтових Маріуполя, показати рідний Край. Намагалися пройти понад музеєм у Рокинях. Звичайно ж, якщо б він був відкритий, то і зайшли б. Тут звідкілясь винирнув чоловік та сказав, що вони мають заплатити за те, що ходять тут. ЛЮДОНЬКИ!!! Вони просто йшли мимо, бо все було закрито. Зайшли вони до дівчат, що в приміщенні. Вони пояснили мов, що ТАК вхід на територію музею на природі платний – 15 грн з людини. За що бере гроші з жителів громади Олександр Середюк?" – пише у групі "Княгининівська громада"Лариса Приступа.

Як відомо, музей фінансувала Волинська обласна рада. Проте, уже декілька років директор скансену Олександр Середюк не звітувався про кошти, які надходили до музею та на що вони розходяться.

 

Олександр Середюк 

Обурені місцеві мешканці, які потрапляли у таку ж ситуацію, також поділилися своїми історіями та прокоментували "роботу" чинного директора:

Ольга Тригобюк: Таку ж історію я теж чула десь рік назад. Так само йшли люди і так само хотіли з них здерти гроші. Люди теж були здалеку і просто в той момент у них не було з собою грошей, а просто так іноземцям не дали полюбуватись краєвидами. Ви уявляєте, як почувалася людина, яка іх супроводжувала. Отака "гостинність" у деяких украінців. А після такоі "антиреклами" особисто я не маю бажання відвідувати скансен

Вікторія Білотіна: Ми як переїхали в Рокині і через трошки ми з чоловіком і каляскою пішли прогулятись і з нас теж хотіли "збрити"...

Olga Gamolinska: На догляд музею виділяють державні кошти. Але останнім часом чиновники почали замислюватися куди дівається плата за вхід, місця і т.д. навіть перевірку призначили. 

Читайте також: Директори "радянського зразка" не можуть очолювати комунальні підприємства, - В’ячеслав Рубльов

Володимир Омельчук: Музей фінансується з обласного бюджету і вже декілька років облрада вимагає показати куди йдуть гроші, які музей отримує за екскурсії, за вхід, за стоянку і т.д. Та й пройтися територією, де з дитинства купалися та грались за гроші, то якось дивно.

Тетяна Пилипчук-Лунгова: Я місцева, в парку гуляли-гралися з дитинства (а парк, до речі, посаджений руками мешканців селища). Як тільки з'явився скансен у парку, поступово стали забороняти просто прогулятися по парку біля музею. Охоронці (немісцеві) казали, що це – ПРИВАТНА територія і будьте добрі платіть гроші! Капець! Де межі музею, якщо вже так? Щоб я знала, де гуляти з дітьми не можна? Таке було і в мене десь місяць назад. Правда, ми не змовчали, а сказали охоронцю: "Що це таке?" (скорочено). Відчепився.

Вікторія Білотіна: А сам парк на що схожий??? Заріс що не пройти, не здивуюсь якщо там скоро якась чупакабра буде бігати. А колись мені зробили зауваження і штаф казали можуть виписати за те, що моя дитини вибігла з гілячкою з квітами, бо це ж територія музею і зона яка охороняється законом....

У свою чергу директор музею прокоментував дії своїх працівників наступним чином: "Пояснюю для тих, хто живе "у совку". Невеликий колектив музею утримує 17 га музею-скансена без державної, обласної і вашої "громадської" підтримки. Зате Музей щомісяця переказує на рахунок ОТГ понад 8 тис. грн податку з фізичних осіб. А зібравши ті гроши за вхід та екскурсії (10, 15 грн/чол.) ми не тільки утримуємо музей, а й розширяємо і обновлюємо експозицію, споруджуючи нові архутектурні об"єкти, реставруємо хатки яким по 150 років!. І це не заради слави!"

Читайте також: На Волині встановили пам’ятник козаку Мамаю

Нагадаємо, що у 2016 році директор музею Олександр Середюк, будучи співвласником, та немаючи ніякого плану розвитку музею, вимагав в обласної ради мільйони інвестицій, буцім-то на розвиток закладу. Проте, повіривши директору, та задля громади Волинська обласна рада все ж таки профінансувала музей. 

Додамо, що Волинська облрада, фактично, залишається єдиним співвласником, який регулярно вкладає кошти в розвиток музею-скансену. Але, звітності та ніяких документів про те, куди витрачаються вкладені гроші – немає. Натомість, керівники музею вигадали іншу "схему" заробітку – брати платню за те, що прогулюєшся біля музею.

І уже сьогодні, 30 серпня, під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму олександр Середюк знову просив гроші у Волинської облради для реконструкції скансену, попри те, що ніразу до цього часу не прозвітував про те, куди йдуть усі бюджетні кошти.

Тож куди витрачаються фінансування та гроші за роботу музею – залишається тільки здогадуватись.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter