Років п’ять тому на місці  колишнього хутора Абісінія, що був біля села Радовичі Турійського району, поставили пам’ятний хрест. Поставила його родина, чиї близькі полягли у тому неправедному протистоянні двох націй, двох народів.

Читайте також: На Волині роми домовляються про співпрацю з поліцією

 Науковий працівник Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, яка побувала на вшануванні  жертв у Радовичах, каже, що, "за архівними данними, 4 липня 1943 року загони поляків, які пeрeбували на службі у нацистів, оточили та повністю знищили хутір, вбивши понад 160 людeй, спаливши всі хати. Смeрті були жахливі. Тіла були настільки понівeчeні, що впізнавали людeй за одягом. Сeрeд вбитих 45 дітeй. На кладовищі Радович є 7 могил, пeрeнeсeних з хутору. За спогадами людeй, трагeдія сталася 24 липня 1943 року. Ця ж дата вказана і на могилах. Можливо, в докумeнтах "згубилася" цифра 2, і датою  стало число 4 липня", − про це повідомляє газета "Волинь".

Читайте також: Проти "Кватирка і Ко" відкрили кримінал через незаконну вирубку лісів

З усіх мешканців хутора живих лишилося лише двоє людей, ті, котрих на час нападу не було  удома. Люди розказують, що  начебто вбивць навів  сюди війт однєї з сусідніх польських  колоній. Навів через те, що на хуторі начебто знаходилися вояки УПА. Але загинули  суто мирні мешканці. Як відомо, після Першої світової війни на  землях Волині отримали наділи чимало польських  вояків,  яких президент Пілсудський так нагороджував за військову доблесть. А Волинь тоді входила до складу Польської  держави. Раніше волиняни якось мовчали про знищені поляками поселення українців. Пам’ятників  на місцях знищених  українських сіл – дуже мало. Красний Сад, Гончий Брід....

Читайте також:Блог Михайла Дубинянського про радикалів без табу

Але  убитих на своїй же землі  – значно більше, ніж у цих двох селах. Натомість польська сторона дуже активно висвітлює ті події, називаючи їх "волинською різнею", де "різали"  суто їх. У наступну  п’ятницю вшанують  пам’ять загиблих українців ще в одному волинському селі: у Рудці-Козинській Рожищенського району. З  окремих точок, сіл, і  складається  загальна картина неправедного протистояння.

 

  

  

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter