Всім відомо, що саме зараз розпал чорничного сезону. Збирачі цих ягід можуть заробити за день майже тисячу гривень. Та природа вміє дивувати, окрім синьої чорниці в Рівненській області знайшли ще досі не бачену в наших широтах білу чорницю. Є теорія, що її поява – наслідок генетичної мутації.

Читайте також: Заготівля чорниці на Волині вже додала громадам майже 1 мільйон ренти

Про це повідомляє "Північ-інфо".

У селі Клітицьк Камінь-Каширського району, що на Волині, вже не перший рік поміж звичними чорними й темно-синіми ягодами знаходять білі чорниці. Щоб довести це, мешканка Клітицька передала працівникам газети "Полісся" кілька гілочок чорничника, що був як звичайний, але з білими ягодами.

Як розповідає дівчина, такі чорниці ростуть одразу у кільком місцях поблизу села. Ростуть вони маленькими острівцями серед звичної чорної, але білі ягоди – більші за розміром і солодші. Ягоди можуть бути злегка зеленкуватими.

Читайте також: Чорничні жнива на Волині

Білу чорницю можна знайти в карелії, хоча вона й там є рідкістю. Є відомості, що подібна ягода іноді зустрічається поблизу фінського Суомі або білоруського Гомеля. Але на українському Поліссі білої чорниці до цього моменту не бачили.

Природа білої чорниці поки невідома, але є думка, що ця генетична мутація пов’язана з одним із генів, що відповідає за барвник лісової ягоди.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter