Співробітники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки (ДВБ) НПУ викрили групу осіб, які отримували на "перебивку" транспортні засоби, викрадені в європейських країнах. Потім ці автомобілі збувалися в Україні. Оперативники ДВБ НПУ разом з поліцією та прокуратурою Тернопільщини провели майже три десятки обшуків, вилучили шість викрадених елітних авто та оголосили підозру двом головних фігурантам угруповання, інформує офіційний сайт Національної поліції.

Читайте також: У Луцьку п'яний водій, який вчинив аварію, намагався відкупитись від патрульних за солідну суму (фото, відео)

Працівники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України отримали оперативну інформацію про діяльність злочинної групи з ознаками організованості. За інформацією, на території Тернопільської та Волинської областей її учасники протягом 2018-2019 років займаються заміною номерів агрегатів на автомобілях еліт-класу, викрадених в Іспанії, Італії та інших країн Євросоюзу. Згодом зловмисники збувають ці авто українцям.

За матеріалами внутрішньої безпеки НПУ слідчим управлінням ГУНП у Тернопільській області, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, було розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Побиття волинських журналістів митниками: поліція відкрила кримінальне провадження

Правоохоронці встановили, що організатором кримінального "бізнесу" є раніше судимий 34-річний мешканець міста Чортків. Чоловік замовляв у викрадачів марку та тип автомобіля, мав у наявності устаткування для перебивки номерних деталей. Устаткування знаходилося в гаражних приміщеннях з цілодобовим відеоспостереженням.

Його "партнер"-співорганізатор – 46-річний житель міста Заліщики. Чоловік відповідав за доставку викрадачами викрадених авто до Чорткова. Крім того, він сам мав необхідну апаратуру для угонів машин.

Оформленням документів на легалізацію автівок в Україні займався 41-річний волинянин. У минулому він притягувався до відповідальності у складі організованої злочинної групи за підробку номерів на автівках. Чоловік займався "перебивкою" (зміною номерів) окремих автозапчастин у Луцьку та надсилав їх поштовим зв’язком лідеру угруповання на Тернопільщину.

Читайте також: Бурштиновий скандал на Ягодині: як карають за контрабанду і чи причетний прем'єр-міністр

Ще одним з головних фігурантів виявився 34-річний уродженець Хмельницької області, нині – мешканець Чорткова. Він був раніше засуджений за крадіжки і шахрайство. У викритій групі чоловік виконував роль спеціаліста по електроніці в автомобілях, чим займався у власних гаражах.

Серед інших учасників групи – жителі Києва, Чернівців, Львівської, Волинської та Тернопільської областей. Кожен з них виконував відведену роль.

Під час спільної спецоперації внутрішньої безпеки НПУ, ГУНП у Тернопільській області із залученням бійців спецпідрозділу поліції "КОРД", під керівництвом прокуратури області було одночасно поведено 26 обшуків. Процесуальні заходи пройшли на території Тернопільської, Волинської, Львівської, Чернівецької та Київської областей. Вони проводилися за місцем мешкання учасників групи та в місцях зберігання викрадених авто.

У результаті заходів виявлено і вилучено 6 викрадених транспортних засобів: TOYOTA AURIS, TOYOTA RAV4, три LEXUS NX 300h та AUDI Q5. Крім того, виявлено та вилучено три карабіни з оптичними прицілами та глушниками, три тротилові шашки, набої калібру 5,45 мм та 9 мм. Також правоохоронці виявили верстат для перебивки номерних агрегатів авто, заготовки та приладдя для внесення змін в номерні агрегати, GPS-трекери, радіопередавачі, радіостанції, кілька десятків мобільних телефонів, документи на автомобілі та номерні знаки.

На теперішній час слідчим управління ГУНП у Тернопільській області лідерові групи та співорганізаторові вже оголошено підозру за ч. 2 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст.290 (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) Кримінального кодексу України. Слідчі направили клопотання до суду про обрання зловмисникам запобіжного заходу. Готується оголошення підозри іншим учасникам злочинної групи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook