На території Ковельської школи мистецтв знайшли останки сотень німецьких солдат і офіцерів, які загинули у боях за Ковель під час Другої світової війни.

Читайте також: Археологи знайшли рештки тварини, якій понад 558 мільйонів років

Пошукові роботи ведуть представники групи "Захід" народної спілки Німеччини. Про це повідомляє сайт Ковельської міської ради.

На сьогодні із землі піднято останки 233 солдат і офіцерів вермахту. За деякою інформацією, у братській могилі захоронено 427 вояків.

Керівник групи Мирон Старко розповідає, що на це масове захоронення солдатів

на території школи мистецтв пошуковців вивели німецькі архіви. Саме вони свідчать: в будівлі готелю "Ковельчанка" на початку 1944-го року діяв військовий госпіталь, а сусідня вулиця Леонтовича мала назву Лазаретна.

Читайте також: У Луцьку в покрівлі приватного будинку знайшли купу воєнних боєприпасів

"На них позначена група крові, номер жетона та військовий підрозділ. Була ще нижня половинка, яку носили або на грудях, або в кишені. Коли його ховали, офіцер, який керував захороненням, нижню половинку жетона відламували. Наше завдання – відшукати останки цього солдата і відповідно другу половинку цього

жетона. Уже також знайдено близько 10 обручок. На них

вигравійовано дату реєстрації шлюбу та ініціали подружжя", – описує роботу своєї групи її керівник.

Пошуковець, який уже понад десять років займається ексгумацією могил німецьких вояків, стверджує, що це захоронення не є типовим для військ вермахту.

"Німці зазвичай не робили братських могил. Напевно, тоді їм було не до таких поховань: не вистачало ні часу, ні сил..." – розмірковує Мирон Старко.

За архівними матеріалами понад 3300 німецьких вояків захоронені саме в Ковелі. І групі німецької народної спілки "Захід" вдалося відшукати останки 90 солдатів, доки не почали пошукові роботи на території школи мистецтв.

Після ексгумації останки перепоховають на військовому цвинтарі в селі Потеличі Жовківського району Львівської області.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter