Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована Антикорупційна прокуратура, Національне агенство з питань запобігання корупції, Генеральна прокуратура. Всі ці відомства покликані боротися з корупцією. Та чи добре боряться і в яку копійку щомісяця влітає українцям утримання армії антикорупційних чиновників?

Читайте також: НАБУ за хабар допомагало друзям Порошенка розкрадати "Укроборонпром"

Міжнародна неурядова антикорупційна організація Transparency International оприлюднила результати дослідження "Індекс сприйняття корупції-2018". Відповідно до нього, Україна зайняла 120-те місце серед 180 країн, отримавши 32 бали. Таким чином згідно цього рейтингу Україна найкорумпованіша країна в Європі – після Росії.

Що дуже дивно бо ж в Україні з корупцією бореться ціла низка спеціалізованих відомств. Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована Антикорупційна прокуратура, Національне агенство з питань запобігання корупції, Генеральна прокуратура. Влада обіцяє, що ось-ось має запрацювати і Вищий антикорупційний суд.

Читайте також: Гладковський 15 разів відмовив компанії, яка озброює НАТО, у будівництві патронного заводу

Скільки коштує боротьба з корупцією в Україні? Спробуємо підрахувати хоча б скільки ми платимо топ-антикорупційним чиновникам. Зробити це легко. Відкриваємо декларації…

Отож, розпочнемо.

Ситник Артем Сергійович Указом Президента України 16 квітня 2015 року призначений Директором Національного антикорупційного бюро України.

Згідно оприлюдненої декларації за 2018 рік очільника НАБУ з нерухомості має лишень квартиру у Броварах Київської області. Житло невелике – 82 метри квадратних. А от його дружина – Ганна Ситник в окупованому Криму має земельну ділянку. Згідно декларації придбала вона її у 2013 році.

У 2017 році Артем Ситник купив новенький автомобіль КІА 2017 року випуску за 800 тисяч гривень. Що ж очільник НАБУ може собі це дозволити адже у 2018 році себто за рік боротьби з корупцією він отримав 1 800 000 тисяч гривень. Тож виходить, що у місяць Артем Ситник отримує зарплати 150 000 тисяч гривень. Це приблизно 36 мінімальних зарплат. Очільник НАБУ має можливість не лише купляти дорогі автомобілі, але й заощаджувати. Під подушкою Артем Ситник тримає 30 000 тисяч доларів.

Директор Національного Антикорупційного бюро має три заступники: Углава Гізо Трістанович, Новак Анатолій Миколайович, Варварська Тетяна Володимирівна.

Читайте також: Скандальні розкрадання в оборонпромі: хабарі для НАБУ, СБУ та прокуратури (відео)

Углава Гізо Трістанович – Перший заступник Директора Національного антикорупційного бюро – він приїхав ловити українських корупціонерів з Грузії. За це він у 2018 році отримав майже 1 300 000 тисяч гривень зарплати. Себто – 110 000 тисяч гривень в місяць.

Новак Анатолій Миколайович – заступник Директора Національного антикорупційного бюро. Станом на 29 березня він не оприлюднив свою щорічну декларацію.

Варварська Тетяна Володимирівна – заступник Директора Національного антикорупційного бюро. Минулого року за основним місцем роботи вона отримала – більше півтора мільйона гривень зарплати. Близько 140 тисяч в місяць У той же час має – 170 000 тисяч заощаджень. Позичила третім особам 1 350 000 тисяч гривень.

Мангул Олександр Анатолійович – голова Національного агентства з питань запобігання корупції. Запуск роботи цього антикорупційного агентства є однією з вимог Європейського Союзу щодо надання Україні безвізового режиму. Вимагали – створили.

Дивимося декларацію очільника антикорупційного відомства…

У спільній власності Олександр Мангул має квартиру у Києві на 80 метрів квадратних. Гараж. Його дружина у власності має машиномісце та чималеньку на 136 метрів квадратних квартиру у столиці, яку придбала у 2009 році за 1 143 000. У 2012 році очільник НАЗК придбав автомобіль "Фольксваген Туарег" за майже півмільйона.

І зарплата. За 2018 рік за боротьбу з корупцією Олександ Мангул отримав – трохи більше одного мільйона трьохсот тисяч гривень. Себто в місяць він отримує 110 000 тисяч гривень. А от ого дружина, яка працює в управлінні справами Верховної ради України за рік за основним місцем роботи отримала – 44766. Тож її зарплата становить менше 4 тисяч гривень.

Має Олександ Мангул і заощадження – у банку зберігає майже 80 тисяч гривень. У дома під подушкою тримає 22 тисячі євро та 10 тисяч доларів. Дружина попри зарплату – менше 45 тисяч гривень заощадила 45 тисяч доларів.

Очільник Національного агенства з питань запобігання корупції має чотири заступника: Патюк Станіслав Станіславович, Корчак Наталія Миколаївна, Серьогін Олександр Юрійович, Скопич Олександр Дмитрович.

Всі заступники згідно декларацій мають зарплати біля 100 тисяч гривень і більше.

Холодницький Назар Іванович – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Назар Холодницький станом на 29 березня не подав декларацію за 2018 рік. Однак 4 лютого очільник САП вніс форми змін до своєї деклараці з якоїзрозуміло, що за один місяць роботи у січні він отримав зарплати – 181 000 тисячу гривень.

Луценко Юрій Віталійович – Генеральний прокурор України. Також станом на 29 березня не подав декларації. Однак про зарплату яку має генпрокурор можна здогадатися з форм змін, які він вніс в декларацію у лютому. У січні місяці за основним місцем роботи він отримав – 90 тисяч гривень.

До слова, для судді Вищого антикорупційного суду обіцяють зарплату у 100 000 гривень. А їх до слова буде 39.

Отож, давайте підрахуємо скільки коштує боротьба з корупцією в Україні. Додаємо офіційні середні місячні зарплати керівників антикорупційних відомств:

Ситник Артем (НАБУ) – 151 245 грн

Мангул Олександр (НАЗК) – 110 154 грн

Холодницький Назар (САП) – 181 001 грн

Луценко Юрій (Генеральний прокурор України) – 92 841 грн

Разом – 535 250 грн.

Отож, лише керівникам чотирьох антикорупційних відомств в місяць українці платять за роботу півмільйона гривень. І це лише керівникам… Не рахуючи підлеглих. А якщо до цих півмільйона додати зарплату, яку обіцяють суддям антикорупційного суду – то це буде майже 4,5 мільйона гривень. Таку суму ми платимо вищому керівництву антикорупційних органів щомісяця.

Чи виконують вони свою роботу відчуває кожен на собі. З 2014 року за корупцію не посадили жодного топ-чиновника.

І остання новина: НАБУ 27 березня повідомило про те, що через відміну КСУ статті про незаконне збагачення вони закрили всі кримінальні провадження, які відкривалися за цією статтею. У рамках цих проваджень НАБУ розслідувало факти незаконного збагачення на загальну суму півмільярда гривень.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс"

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook