Верховний суд України виніс остаточне рішення у справі про махінації компанії "WOG" з поставками палива "Укрзалізниці".

Читайте також: "ОККО" та "WOG" змовилися про підняття цін на пальне

Детективи Національного антикорупційного бюро виявили, що одна з компаній групи "Континіум", яка належить волинському олігарху Степану Івахіву та Сергію Лагуру, а саме "Вог аеро джет", у грудні 2016 року виграла тендери на поставку дизпалива для "Укрзалізниці" за ціною, яка була навіть нижчою за ринкову – від 18,719 грн до 19 тис. грн за тонну. На той час на ринку тонна дизеля коштувала 20,54-20,83 тис. грн за тонну.

Читайте також: Суд змусив повернути волинського олігарха $32 млн тисячам обдурених вкладників банку "Форум"

Однак пізніше компанія Степана Івахіва провернула махінацію, підписавши три додаткові договори, в яких ціна на тонну пального поступово збільшувалась. В підсумку, за умовами 3-ї доповнюючої угоди, "Укрзалізниця" вже мала платити на 20% більше, в той час як ринкова ціна зросла лиш на 10%.

Завдяки даній шахрайській схемі "Вог аеро джет" завдав збитків "Укрзалізниці" більш ніж 100 млн грн, які пішли у кишені власників "Континіуму". Відтак, через корумпованих керівників "Укрзалізниці" Степан Івахів зумів без проблем "кинути" залізничників на шалену суму.

Читайте також: НАБУ підозрює волинського нардепа Івахіва у корупції

Незважаючи на рішення Верховного суду у справі "НАБУ проти WOG" про переплату "Укрзалізницею" чималої суми, компанія волинського олігарха, швидше за все, уникне серйозного покарання. Максимум – доведеться ліквідувати "Вог аеро джет", замінити її на іншу компанію і внести у систему Prozorro.

До речі, цей процес вже активно відбувається. Ще в грудні 2016 року "Вог аеро джет" була переоформлена з компанії "Вог Трейдинг", серед офіційних бенефіціарів якого числяться партнери по "Континіуму" Сергій Лагур і Степан Івахів, на ТОВ "Кадрові рішення", записане на Тамару Мельник з Луцька. Виявилось, що раніше вона працювала бухгалтером в компанії "Вог ритейл" все тих же Лагура й Івахіва.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

За матеріалами ОЛІГАРХ