Змінам у комунальних платіжках таки бути: але – лише в бік підвищення. Попри обіцянки Кабінету Міністрів України про зниження ціни на газ, днями національна акціонерна компанія Нафтогаз роз’яснила ситуацію – газ може лише подорожчати, аж ніяк не дешевшати. 

Читайте також: З 1 травня ціна на газ для населення зросте

Передвиборна кампанія, піар-хід або як Кабмін збирався виконувати обіцянку про зниження ціни на газ попри домовленості з Міжнародним валютним фондом? У перші дні квітня, Кабмін ухвалив постанову згідно з якою Нафтогазу дозволили знижувати ціну на газ, але не підвищувати її. Право встановлювати верхню межу ціни Кабмін залишив за собою. Здавалося б, в умовах Президентської гонки це мало б дати чималий ефект для політичних спекуляцій, проте зниження ціни на газ у розмірі 17 копійок годиться лише курям на сміх і аж ніяк українці не відчули полегшення на свій гаманець.

Читайте також: "Нафтогаз" попросив Кабмін знизити ціну на газ для населення

Натомість, Нафтогаз у розробці такого документа участі не брав, ба більше про таке рішення - ні сном ні духом. І ось, коли українці вже вдосталь "насміялися" від покращень з легкої руки Кабміну, днями акціонерна компанія Нафтогаз повідомляє – ніякого зниження з квітня не буде – навіть на 17 копійок, натомість буде підвищення – близько на 15%. Відтак, за словами керівника газового дивізіону Нафтогазу Андрія Фаворова, в травні компанія підвищить ціни на газ для населення так, як це було передбачено урядовою постановою та домовленостями з Міжнародним валютним фондом, тобто до 9,7-9,8 гривні за кубометр.

Читайте також: "Волиньгаз" продовжує нараховувати незаконні обсяги споживання газу

Варто зазначити, підвищення цін на газ для населення є ключовою вимогою Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною. Натомість, підвищення ціни на газ – не остання "радість" для українців, попри слова прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, буцім то українці можуть боргувати за комуналку, вже незабаром за платіжки доведеться платити навіть наперед. Справа у тому, що 1 травня в силу вступає Закон про житлово-комунальне господарство, згідно з яким українців чекають штрафні санкції за борги у вигляді пені – 0,01 % за кожен день прострочки, абонплата і ремонти за власний рахунок. Мова про нарахування відсотків за прострочення платежів, жорсткіші умови оплати, і введення абонентської плати за опалення, воду, газ і електрику, при цьому незалежно від того чи користувалися ви цими послугами чи ні. Чекаємо нововведень.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook