В Україні запустили програму, яка перераховує водієві гроші за безпечний рух. 

Читайте також: У популярній туристичній країні світу посилили штрафи для українців

Про це розповіли в прес−службі розробника мобільного додатка "Штрафи UA".

Новий сервіс працює на базі давно функціонуючого додатку "Штрафи UA", він дозволяє оцінити манеру водіння конкретного водія і мотивувати його покращувати її. За відповідальну поведінку водій отримує грошову винагороду − до 18% кешбеку від суми страхування.

Зараз послуга працює тільки на IOS−платформі, але в майбутньому розробники обіцяють запуск і для гаджетів на основі Android. Додаток з сервісом можна скачати тут .

При першому запуску програма пропонує зробити користувачеві 10 поїздок − на основі їх аналізу буде сформований перший рейтинг. Надалі він буде постійно змінюватися в залежності від поведінки водія на дорозі. Від рейтингу буде залежати сума кешбеку на страхування.

Користуватися новою послугою просто − досить запустити додаток, натиснути кнопку "Безпечне водіння", а потім активувати функцію аналізу, натиснувши кнопку "Почати використання і авторизуватися". Після початку поїздки система запустить у фоновому режимі моніторинг, а по завершенню подорожі автоматично вирахує рейтинг.

Програму розробив стартап "Штрафи UA" за підтримки Міністерства інфраструктури. Зокрема, розробники перемогли в конкурсі Open Data Challenge і отримали фінансову допомогу від проекту USAID / UK aid "Прозорість та підзвітність в держуправлінні і послуги / TAPAS".

"Додаток" Штрафи UA" працює з 2016 року. За цей час побачили, що штрафування не зменшує кількості аварій. Вивчаючи досвід різних країн, ми зрозуміли, що проблему можна вирішити, якщо надати ефективний спосіб привчити себе свідомо бути більш відповідальним. Матеріальна винагорода в цьому випадку працює краще, ніж штрафи. Так народилася ідея розробити програму, яка дозволить формувати свідомість легко і зручно", − розповів засновник сервісу Денис Дмитров.

Сьогодні сервісом вже почали користуватися понад 10,5 тисяч осіб. Також вже з'явилася і перша статистика − за даними розробників, більшість водіїв (83%), перевищують безпечну швидкість, багато ж користуються телефоном під час водіння, що в половині випадків призводить до аварій.

Також розробники запустили особливий віджет, який показує, в яких містах і областях найвідповідальніші водії: так, найсвідоміші їздять на Миколаївщині, в той же час найбільше порушують правила руху у Волинській області.

Читайте також: В Україні злетять штрафи для водіїв: як і за що каратимуть порушників ПДР

Ініціативу українського стартапу прокоментував міністр інфраструктури Владислав Криклій: "Щоб вирішити проблему, потрібно масово долучитися до формування усвідомлення, що аварія може не відбутися. Світова практика показує, що це можливо досягти завдяки рейтингування міст і країн. Вважаю, що керівники українських областей і мери міст повинні приділяти цьому увагу і стежити за рейтингом у своїй місцевості. Сподіваюся, разом ми зможемо звести кількість ДТП до мінімуму".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook