Народний депутат Ігор Гузь вимагає від уряду Гончарука публічної дискусії, вимагає, щоб міністр Оржель приїхав до Нововолинська і щоб була дискусія з усіма, кому болить шахтарське питання. Він стверджує, що потрібно окреслити чіткі й прозорі правила "гри". У випадку, якщо уряд тихцем захоче закрити шахти – буде бунт!

Читайте також: Ігор Гузь: Уряд Гончарука тихцем перерозподіляє бюджетні кошти (відео)

Із вимогою до уряду з трибуни Верховної Ради парламентар звернувся сьогодні, 5 лютого.

Він нагадав, що в парламенті представляє шахтарський край, де у Нововолинську на сьогодні залишилося всього дві діючі шахти – №9 і "Бужанська", й одна шахта №10, що будується.

"Уже пів року уряд виконує свої обов’язки – а всі ми, хто займаємося вугільною галуззю, не маємо жодної достеменної інформації, що планує профільне міністерство і уряд. Ми відчуваємо, що уряд хоче закрити діючі шахти, а на шахті № 10, яка будується майже 30 років, і на яку виділили майже 2 млрд грн, теж, фактично, планують заморозити будівництво і закрити її.

Вимагаю від уряду Гончарука публічної дискусії. Вимагаю, щоб міністр Оржель приїхав до Нововолинська.

У випадку, якщо уряд тихцем захоче закрити шахти, так просто не буде. Сьогодні працюючих гірників близько 2,5 тисячі, множте на 4 – це їхні родини. Десять тисяч людей готові виступити на захист своїх інтересів. Отак просто, без публічності – не обійдеться. Тому, вимагаю від імені волинських шахтарів прозорої публічної дискусії з приводу шахт у Нововолинську: що і як ви плануєте робити. В іншому випадку буде бунт".

Після виступу в парламенті, Ігор Гузь спільно із представниками нововолинських шахт провів брифінг. Під час цього, голова профспілки шахти №9 Василь Гура підтвердив слова нардепа, що гірники мовчати не будуть: "Якщо кабмін не буде з нами спілкуватися і "гнути" політику на закриття державних шахт, ми змушені будемо вдатися до протестних акцій. Наразі, шахтарям заборгували зарплату більш як за 3 місяці. З огляду на новий трудовий кодекс, нас хочуть ще й зробити рабами. Цього ми не допустимо".

Представник профспілки шахти №10 Вячеслав Спиридонов нагадав, що щороку з колегами приїжджають до Києва вирішувати одне й те ж питання: "Нас цікавить, що буде з шахтою №10? Ви хочете, щоб ми утримували шахту і при цьому не закладаєте жодної гривні у державному бюджеті. Якщо ви не скажете, що будете робити з цією шахтою, 170 гірників приїдуть у Київ і ви їм тут будете все пояснювати".

Голова теркомітету профспілок, працівник "десятки" Роман Юзефович нагадав, що на Донеччині, Луганщині його колеги масово протестують, голодуючи, через невиплачену зарплату: "Така доля чекає і на волинських гірників. Ми розуміємо, що шахти закриваються, вони своє відживають, але має бути конкретна соціальна програма, спрямована на повне і безпечне закриття шахт, погоджена з профспілками, з місцевою владою".

Читайте також: Зустріч в Укравтодорі: назвали дороги, ремонт яких лобіюватиме Ігор Гузь

Після брифінгу нардеп із шахтарями зустрілися із представниками Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook