Депутат засудив відзначення річниці створення дивізії "Галичина", після чого голова Львівської ОДА провів йому лекцію з правознавства та історії.

Читайте також: Нардепи-мільйонери зі "Слуги народу" орендують житло за рахунок бюджету

Народний депутат зі "Слуги народу" Максим Бужанський розкритикував святкування річниці створення дивізії "Галичина" Української народної армії, назвавши це "підміною історичних фактів та легалізацією нацизму".

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

"Тиждень тому народний депутат України пан Бужанський надіслав мені депутатське звернення з критикою публікації на офіційній вебсторінці Львівської обласної адміністрації. Мовляв, новина про відзначення 77-ї річниці від дня створення Першої української дивізії "Галичина" УНА є прикладом підміни історичних фактів та легалізацією нацизму. Окрім того, народний обранець попросив надати йому інформацію щодо імені особи, яка опублікувала цю новину та запитав, чи буде ця особа публічно засуджена за ці дії", – розповів він.

За словами Козицького, він надіслав Бужанському відповідь на його депутатський запит, як того вимагає законодавство, а також записав відеокоментар, нагадавши йому про права нардепів, а також щодо підпорядкування органів місцевої влади.

"Стаття 16 Закону України "Про статус народного депутата" зазначає, що народного депутата наділено правом на депутатське звернення, зокрема, до органів державної влади та їхніх посадових осіб винятково з питань, пов’язаних із депутатською діяльністю. Із тексту вашого депутатського звернення незрозуміло, задля яких цілей чи на вирішення яких питань, пов’язаних із депутатською діяльністю Бужанського Максима Аркадійовича спрямоване зазначене звернення народного депутата", – заявив Козицький.

Читайте також: "Сц*ко, хто такий?": українці розкритикували скандального нардепа від "Слуги народу"

До того ж очільник ОДА наголосив, що використання нардепом свого депутатського мандату всупереч загальновизнаним нормам моралі, правам і свободам людини і громадянина, законним інтересам суспільства і держави, а також в особистих цілях, є неприпустимим. 

"Інформую народного депутата, що народні обранці належать до законодавчої гілки влади, а місцеві державні адміністрації, одну з яких я очолюю, належать до системи органів виконавчої влади, тому, відповідно до закону, місцеві державні адміністрації та їхні голови під час здійснення їхніх повноважень підконтрольні та підзвітні президенту та Кабміну", – додав посадовець.

Окремо Козицький провів Бужанському "невеликий екскурс в історію".

"Мотивацією українських вояків під час вступу до формування Першої української дивізій "Галичина" УНА була не колаборація, а недопущення комунізму та більшовизму на західноукраїнські землі та боротьба за незалежну, соборну українську державу. Тут я повністю згоден із президентом України Володимиром Зеленським, для якого всі, хто захищав незалежність України, є героями", – резюмував очільник Львівської ОДА.

Нагадаємо, раніше народний депутат від "Слуги народу" Максим Бужанський неодноразово потрапляв у скандаличерез неетичні висловлювання. Зокрема, він назвав журналістку "Нового времени" Ольгу Духнич "тупою вівцею". Образливі слова Бужанського стали реакцією на інтерв'ю Духнич із лідером "Слуги народу" Дмитром Разумковим, у запитанні до якого журналістка назвала нардепа таким, що ностальгує за СРСР та часами Януковича.

До того ж Бужанський під час вшануванні пам’яті Героїв Небесної сотні демонстративно вийшов із зали Верховної Ради. Перед цим він також не захотів вставати під час хвилини мовчання вшанування загиблих учасників Революції гідності. Як він пояснив згодом, це нібито "наплювання на загиблих міліціонерів". 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook