Під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури детективи Національного антикорупційного бюро України розслідують кримінальне провадження про заволодіння 20 млн доларів державного банку, яке організував народний депутат і виконали його близькі родичі та бізнес–партнери.

Читайте також: Федерація футболу України вивела в офшор понад 1 мільйон доларів, – Схеми (Відео)

Про це повідомляє прес–служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) на сторінці в Facebook.

"Один з народних депутатів організував наприкінці 2013 року заволодіння шляхом зловживання службовим становищем керівниками підконтрольного йому підприємства коштами державного банку в сумі 20 млн. доларів США під приводом отримання кредиту", – йдеться в повідомленні.

У САП зазначили, що вказані кошти необхідні були для забезпечення купівлі корпоративних прав одного з підприємств на узбережжі Чорного моря. Але оскільки розміру забезпечення для видачі кредиту було не достатньо, за попередньою змовою з працівниками банку, залученими до злочину, співучасниками складено договір про начебто поставку товару, за яким право вимоги грошових коштів на суму понад 100 млн. грн. було передано як забезпечення кредиту.

Зазначається також, що після прийняття наприкінці робочого дня рішень кредитного комітету і правління банку про видачу кредиту, фактично вночі відповідний договір було невідкладно підписаний. На виконання запланованого, одержані кредитні кошти були перераховано на рахунки в іноземних банках і використані для придбання корпоративних прав одного з підприємств на морському узбережжі. Вказані корпоративні права у подальшому розподілені між сином, дочкою народного депутата та його колишнім бізнес–партнером.

У САП зазначили, що крім втрати коштів внаслідок безпідставної видачі кредиту, банківська установа також зазнала збитків на суму сформованого резерву – понад 130 млн гривень.

Читайте також: Нардепа облили лайном прямо під стінами Верховної Ради

Зараз затримано загалом 10 осіб, їм повідомляється про підозру і готуються клопотання про застосування запобіжних заходів. Подання про надання дозволу на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності найближчим часом буде направлено Генеральному прокурору.

Як повідомляє прес–служба НАБУ, серед підозрюваних – два діючих і один колишній чиновник державного банку "Ощадбанк".

"Йдеться про: колишню директорку департаменту корпоративного бізнесу держбанку (наразі — заступниця голови правління АТ "Ощадбанк"); – колишнього начальника управління проектного фінансування АТ "Ощадбанк" (звільнився у 2015 році з держбанку); – колишню начальницю відділу управління проектного фінансування АТ "Ощадбанк" (наразі — очільниця зазначенного управління держбанку)", – повідомили в НАБУ.

Інших підозрюваних – бенефіціари групи компаній "Креатив" та кілька колишніх посадових осіб цього холдингу. Туди ж потрапив державний оцінювач.

Читайте також: Завод Порошенка отримав військовий контракт на десятки мільйонів

Детективам НАБУ вдалося з'ясувати, що в період з 2013 по 2015 роки посадові особи компаній "Креатив", перебуваючи в змові з високопоставленими службовцями державного банку, підробили необхідні документи, за якими отримали кредит у розмірі $20 мільйонів нібито для "купівлі насіння соняшнику".

Отримавши кредит, власники "Креативу" вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю.

"Детективи НАБУ мають докази, що, ухвалюючи рішення про надання кредиту, посадовці АТ "Ощадбанк" спирались на неперевірені, а подекуди і підроблені документи, частина з яких створювалась за їхньої ж участі", – відзначили в НАБУ.

Детективи Антикорупційного бюро здійснюють невідкладні слідчі дії, вирішується питання про обрання запобіжного заходу для підозрюваних.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter